У свету се током године обележавају бројни еколошки дани, као што је Дан заштите животне средине, Дан здравља у животној средини и слични, али ниједан није тако спонтан и разноврсан као Дан планете Земље који обележавамо 22. априла.

Наиме, остали еколошки датуми изабрани су већином по договору разних међудржавних организација да означе некакво потписивање или изгласавање, док је Дан планете, условно говорећи, једна спонтана манфестација планетарних размера коју су покренули и износе пре свега грађани.

Дан планете Земље је први пут обележен 22. априла 1970. године у САД, у доба када је брига за животну средину по први пут постала важна друштвена и медијска тема. Испоставило се да је она значајна за велики број људи. Тог дана је на улице изашло више од 20 милиона Американаца, што је био први масовни и јавни захтев да се заштити планета. Многи еколози сматрају да је тај догађај био прекретница у историји обликовања еколошке свести.

Први Дан планете Земље покренут је на иницијативу америчког сенатора Гејлорда Нелсона и борца за заштиту животне средине Дениса Хајеса. Мада је мотив за избор датума обележавања везан за тројицу еколошких активиста из прошлости, еколози су оптуживани за сарадњу са Совјетским Савезом. Игром случаја, 22. април је рођендан вође Октобарске револуције – Владимира Иљича Лењина. Зато су се обележавању Дана планете противиле конзервативне снаге у САД.

Међутим, овај покрет је постајао све популарнији, да би од 1990. године изашао из америчких оквира и раширио се као глобални феномен. Данас је у његово покретање сваке године укључено више хиљада еколошких организација и 193 државе.

Како процењује организација Еартх Даy Нетwорк, у манифестацијама 22. априла широм света последњих година учествује милијарда људи, због чега га некад називају „најмасовнијим грађанским празником на свету“. Ова мрежа је успела да организује кампању садње милијарду стабала широм планете.

У прославу Дана планете Земље можете да се укључите и сами: садњом стабала, донирањем новца за садњу, одустајањем од употребе пестицида, одустајањем од употребе пластичних кеса и других пластичних предмета за једнократну употребу, смањењем потрошње струје и исхраном са мање меса.

 

 

Драги читаоци, да бисте нас лакше пратили и били у току, преузмите нашу апликацију за АНДРОИД

naukakrozprice.rs

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име