Средњовековни мисионар и писац Константин Филозоф (1380-1431) о Србима је говорио с пуно поштовања и похвала.

Константин Филофоф, најпознатији по житију српског деспота Стефана Лазаревића, о Србима као народу написао је следеће:

“Ови људи су, дакле, тако храбри да такав глас у васељени нико други нема; а од тога, по Соломону, нема ничега часнијег међу људима.

А добропотребни су и у послушности да им нема равних у васељени. Где је потребно брзи су на послушност а спори на говор (Ср. Јак. 1, 19); а где је потребно обратно, они су брзи на одговор свакоме који пита, наоружани оружјем и с десна и с лева.

Телесном пак чистотом превазилазе друге народе; а исто тако и лаком и светлом крвљу.

А уз то су и милостиви и дружељубиви.

Ако би ко од њих осиротео у потребама, остали му све потребно дају, не само појединима, но свакоме и свагда, и не само обичним давањем него двоструком милостињом, тако да се на њих може применити реч Соломонова: „Поштујући ништега, чине милостињу“ (Приче 14, 31).

Живот пак у целој тој земљи је као црква Божја, и људи не живе као остали народи скотски и против природе, и не спомињу узалуд сваки час име Божје, него је установљено да се сви од малога до великога моле више од два пута на дан.

Достојно је љубави и части код њих то што син, иако је у дому своме, када је заједно са родитељима стоји као слуга пред њима. А ово се може видети не само код богатих, већ и код најгрубљих и код последње сиротиње.

Где се чуло код њих да је неко злостављао оца свога или матер? Заиста нико и никако, јер се код њих врши закон по Христу и они чине један другога већим и бољим од себе, господином називајући откривене главе, као што је у старини било и као што је сада у јужним земљама. Јер је речено: „Изуј обућу са ногу твојих, земља на којој стојиш света је“ (2 Мој. 3, 5).“

 

 

 

bastabalkana

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име