У јесен 1609. године, четрдесетпетогодишњи италијански астроном Галилео Галилеј предавао је геометрију, механику и астрономију на Универзитету у Падови. Био је у ванбрачној вези са Марином Гамбе, са којом је добио троје деце, ћерке Вирђинију (9) и Ливију (8) и трогодишњег сина Вићенца.

Упоредо с бригом о будућности ванбрачне деце, Галилеа су опседала размишљања о небу. Годину дана раније чуо је како је у Холандији неко направио телескоп, па је на основу описа следеће године успео да га и сам конструише.

У новембру исте године, Галилео је саставио следећу листу која нам даје необичан увид у ондашње прилике и начин живота, као и у његов породични живот. Галилео је, наиме, планирао пут у Венецију где ће посетити пријатеље и обавити куповину, између осталог и делова за следећи телескоп. Ако успе да направи телескоп са већим увећањем, то ће му омогућити не само да боље осмотри небо, већ и да заради на продаји нове направе.

На задњој страни једног писма датираног на 23. новембар 1609. године Галилео је саставио шопинг листу:

Ципеле и шешир за Вићенца

Огртач за Марину

Сочиво, леблебија, пиринач, суво грожђе, спелта

Шећер, бибер, каранфилићи, цимет, зачини, џем

Сапуни, поморанџе

Два чешља од слоноваче

Малвазија господина Сагреда

Два топовска ђулета

Калајисана цев оргуље

Немачка равна сочива, исполирана

Парчићи огледала

Огледало са знаком краља

У Кале деле Акве праве длета

Позабавити се питањем гвоздених кугли, направити их од камена или налик топовским

Гвожђе за глачање

Смола

Филц, за глачање огледала

Вуна

Платити дуг лорду Манући и вратити му Едилија.

Галилео је успео да направи бољи телескоп, а наредне 1610. године објавио је мали астрономски памфлет који је назвао „Звездани гласник“. У њему је између осталог описао површину Месеца, велики број звезда Млечног пута, као и једно од највећих открића тог доба – четири Јупитерова сателита.

Откриће ових сателита никако се није уклапало са геоцентричним погледом на свемир који је прихватала црква, па су се тврдње из „Звезданог гласника“ брзо прошириле Европом и подстакле велико интересовање за астрономију. Истовремено су отвориле спор са црквом, који ће кулминирати у наредним деценијама.

 

 

naukakrozprice.rs

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име