Године 1953. црквено особље у Барију, у Италији, отворило је гробницу Светог Николе како би започело процес ублажавања штете од воде на крипти током скоро једног миленијума. Када је рестаурација била завршена, 1957. године, италијански професор анатомије по имену Луиђи Мартино био је први савремени истраживач – и једини до сада познат истраживач – који је урадио комплетну остеолошку анализу костију свеца. Његова анатомска открића откривају другачију слику о томе како је „Деда Мраз“ изгледао од онога што се обично види у популарној култури.

Он је донео закључак о болести светитеља.

Оштећени зглобови, кичма и грудне кости сведоче о мукама које је Свети Никола претрпео у затвору – био је мучен истезањем, као многи други хришћани у време гоњења. Радиолошки преглед лобање је открио велико унутрашње сабијање костију дела лобање. Професор Мартино сматра да су ове промене узроковане дугорочним утицајем затвора, хладноће и влаге.

Касније те године у часопису Бољетино ди Сан Никола, Мартино је изложио своје налазе из рендгенских снимака и мерења костију.

Представљали су посмртне остатке мушкарца који је у тренутку смрти имао преко 70 година. Био је просечне висине за то време, само 167 центиметара, витке до просечне грађе. Кратко, широко лице Светог Николе имало је широке јагодице, широко чело и благо избочену браду. Нос средње ширине показивао је трагове зараслог прелома. Као што је уобичајено код људи у поодмаклим годинама, Свети Никола је имао много покварених зуба, као и хронични артритис кичме и карлице.

Као резултат проучавања остатака, професор Луиђи Мартино је утврдио да лице приказано на икони у потпуности одговара изгледу реконструисаног лица моштију у Барију: „Према структури лобање и костура, светитељ је био средње висине и тамне коже, високог чела, имао је истурене јагодице и браду, костур средње снаге.“

Антрополошке студије моштију указују на то да није јео месо, него само биљну храну. Висина Светог Николаја Чудотворца је такође одређена: 167 центиметра.

Користећи модерне компјутерске технологије, руски уметник је покушао да прикаже лице светог Николаја Чудотворца.

 

 

 

hronograf

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име