Од возача трамваја до милијардера – судбине потомака познатих руских писаца (од Пушкина до Бродског) се веома разликују.

Потомци Александра Пушкина

Песник који је живот изгубио са 37 година у двобоју имао је четворо деце, а потомке је имало само двоје од њих.

О. А. Кипренски. Портрет А. С. Пушкина, 1827. година

Старији син Александар је био генерал руске војске, а ћерка Наталија се удала за принца Николаја Вилхема Хасауског од Пруске.

Александар Александрович Пушкин (1833-1914), руски генерал, старији син Александра Пушкина; Наталија Александровна Меренберг, девојачко презиме Пушкина (1836–1913)

Наталијина ћерка Софија удала се за унука цара Николаја. Због женидбе особом нижег сталежа он је био принуђен да напусти земљу и данас потомци Пушкин-Романових живе у Енглеској. Један од њих, на пример, Хју Ричард Луи Гросвенор, 7. војвода Вестминстерски, сматра се најмлађим милијардером Велике Британије. Свој живот брижљиво крије од медија.

Хју Ричард Луи Гросвенор

Још једна енглеска аристократкиња Марита Филипс такође је потомак те везе. Она је заинтересована за стваралаштво свог претка и чак је написала оперу „Пушкинˮ.

Марита Филипс

Последњи директни потомак који носи презиме Пушкин је Александар Пушкин. Он живи у Белгији, покровитељ је уметности и председник Савеза руских аристократа Белгије. Узгред, ожењен је такође директним Пушкиновим потомком Маријом-Мадлен Дурново.

Александар Пушкин и Марија-Мадлен Дурново

 

Потомци Лава Толстоја

Најплоднији руски писац имао је 13 деце и велики број унука. Род Толстојевих и данас спада међу најбројније у Русији.

Лав Толстој

После револуције 1917. године многи његови потомци напустили су земљу и данас живе по целом свету. Једном у две године њих око 200 окупља се на породичном имању Јасна Пољана.

Фјокла Толстој

Данас најпознатији Толстојеви потомци који живе у Русији су телевизијска водитељка Фјокла Толстој и Петар Толстој. Прва иницира и подржава дигиталне пројекта о стваралаштву писца, а други је посланик Државне думе.

Петар Толстој

Ништа мање познат је Владимир Толстој, вишегодишњи директор музеја Јасна Пољана, а данас и саветник руског председника за културу.

Владимир Толстој

У Лондону живи још један познат потомак, фотограф Олег Толстој, који је  начинио портрете многих светских звезда, укључујући Елтона Џона. Приликом једног породичног окупљања у Јасној Пољани он је направио и албум са фотографијама Толстојевих потомака.

Лав Толстој са породицом, 1892.

 

Потомци Фјодора Достојевског

Достојевски је имао четворо деце. Двоје је умрло у детињству, а двоје је преживело револуцију 1917. године.

Василиј Перов. Портрет Достојевског, 1872. година

Пишчева ћерка Љубов емигрирала је у Европу и написала мемоаре „Достојевски у сећањима његове ћеркеˮ (истина, експерти сматрају да у књизи постоји велики број нетачности).

Љубов Достојевска

Син Фјодор је покушао да постане писац, као његов отац, али на том пољу се није прославио. Зато је сачувао архив који је пре њега брижљиво чувала његова мајка.

Фјодор Фјодорович Достојевски

Праунук писца по синовљевој линији Дмитриј живи у Петербургу. У интервјуу је рекао да је по карактеру сличан свом прадеди. Није стекао високо образовање (каже да ни Достојевски није радио „у струциˮ) и променио је преко 20 различитих послова. Између осталог, дуго је радио као возач трамваја.

Дмитриј Андрејевич Достојевски, пишчев праунук, 1996. година

 

Потомци Владимира Мајаковског

Лични живот главног заводника песничког Сребрног века био је веома буран.

Владимир Мајаковски

Његова званична љубав и муза била је Љиља Брик, удата за Осипа Брика. Они су чак једно време живели заједно утроје, али од ове везе није било потомака. Па ипак, зна се за двоје његове деце која су рођена „са странеˮ. Једно од њих је скулптор Никита Лавински, чија је мајка Јелисавета Лавинска. Дуго се сматрало да је он син сликара Антона Лавинског, који је, између осталог, сарађивао са Мајаковским на његовим сценским поставкама. Никита више није међу живима, а његова деца Владимир и Јелисавета такође су постали ликовни уметници.

Никита Лавински

Мајаковски је имао и ћерку Патрицију, која је рођена после песниковог путовања у САД из кратке везе са руском емигранткињом Ели Џоунс. Мајаковски је био одушевљен вестима о рођењу детета и чак је успео да оде из Совјетског Савеза у Париз и сретне се са Ели и њиховом ћерком. Али даљи контакт није уследио. Мајаковски је убрзо одузео себи живот.

Патриција Томсон

Патриција је тек са 9 година сазнала ко јој је прави отац, а 1991. године је то саопштила јавности, што је изазвало сензацију. Умрла је сасвим недавно, 2016. године, оставивши књигу „Мајаковски на Менхетнуˮ о песниковом путовању у Њујорк. Књига је заснована на разговорима Патриције са мајком.

Потомци Владимира Набокова

Писац је и сам био син познатог човека. Његов отац Владимир Набоков био је политичар, један од лидера Уставно-демоктратске партије и велики опонент бољшевика. Због тога је породица морала да напусти Русију за време Грађанског рата, а отац је ускоро убијен.

Владимир Набоков

Владимир Набоков је дуго живео у Немачкој, САД и Швајцарској. У Берлину му се родио једини син Дмитриј, по изгледу очева копија.

Дмитриј Набоков

Он је студирао на Харварду, певао у опери, а затим предавао руски језик, па чак и радио за ЦИА. Али, наравно, читаоци и љубитељи Набокова захвални су Дмитрију највише на преводима књига његовог оца и на неговању његовог наслеђа, као и на томе што је 2009. године, противно очевој вољи, објавио његов незавршени роман „Оригинал Лауреˮ. Дмитриј је умро 2012. године, није имао деце.

Потомци Јосифа Бродског

Бродски је имао троје деце од три различите жене. Најстарији син Андреј Басманов је син сликарке Маријане Басманове, са којом је песник имао компликоване односе и којој је посветио велики број стихова. Андреј је повучена личност, не даје интервјуе, и поред спољашње сличности са оцем не одржава култ песника. Чак му ни стихови Бродског нису блиски. Радио је на грађевини и као кондуктер у саобраћају. Његова ћерка Пелагија је више заинтересована за познатог деду. Она је у интервјуу рекла да је са дедом повезује љубав према мирису алги. Унука Бродског је студенткиња, а 2019. године је дебитовала на балу часописа Tatler и тако ушла у јавни живот.

Јосиф Бродски

Ћерку Анастасију из кратке везе са балерином Маријаном Кузњецовом Бродски никада није ни видео. Емигрирао је одмах после њеног рођења, а Анастасија је идентитет оца сазнала тек са 23 године. Она пева у музичкој групи у петербуршким клубовима и на необичан начин се спријатељила са Андрејем Басманом, чак и не знајући да су они брат и сестра.

Из последњег брака у САД са Маријом Соцани Бродском се родила ћерка Ана. Она је живела у Енглеској, а сада се преселила у Италију.

Ана Соцани-Бродска

Она не говори руски и чита стихове оца на енглеском, и то само по мало, јер жели да то упознавање дуго траје. Она је власник ауторских права на дела Бродског. Све троје деце срело се на отварању музеја песника у Петербургу 2015. године. Био је то једини Анин долазак у Русију.

рбтх

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име