Свет вештачке компјутерске интелигенције се све више шири и напредује. У најширој популацији, најпопуларније су апликације које на задату команду човека генеришу одговор.

Један од раних геслова компаније Гугл био је „без мржње у свету вештачке интелигенције“. Ово гесло је нарочито битно за програме који стварају фотографије на основу задатих команди, које већ можемо видети широм друштвених мрежа. Многе од тих фотографија садрже ужасне слике испирисане хорор културом, криминалом или ратом. Заиста ужасне.

Гугл је управо лансирао најновији модел програма вештачке интелигенције „Гемини про“ за стварање фотографија. Још један у низу. Неко ће рећи, па шта? Такви програми већ неко време постоје и широко се користе у свету графичког дизајна, дигиталне уметности и интернет маркетинга. И био би у праву.

Једини проблем са овим програмом је тај што одбија послушност.

Један корисник Икса је поделио свој шок када је установио да програм одбија да генерише слику белца. Чак ни када тај исти бели човек пуши цигарету или пије пиће за шанком. Или једноставно купује букет цвећа.

„Воук“ култура, „мултикултурализам“ и слични наметнути наративи западне ултралеве културе већ одавно владају у свету кинематографије и уметности, односно културе уопште. Први пут пред нашим очима, воук култура управља светом вештачке интелигенције, где је бели, нарочито хришћански човек, по њима симбол свега „злог“ – робовласништва, патријархата, конзервативизма, традиције, традиционалне породице и сличног. Само бели човек који клечи и извињава се за своје недостојно постојање на земљи, са измењеном сексуалном оријентацијом, ослобођен стега моралности је једини бели човек који ће бити подобан да га вештачка интелигенција креира. Јер, како сам програм каже „он је програмиран тако да избегава стварање било каквог непожељног садржаја; па тако, команда за креирањем слике белца који купује цвеће је „стварање садржаја који је сексуално сугестиван“, алкохол и цигарете су штетно понашање а белац који јаше коња … па, вештачка интелигенција је створила дивне слике „других етницитета и културе“.

Замислите свет у коме влада вештачка интелигенција која је програмирана тако да слику белог човека који купује цвеће види као сексуално сугестивну слику. Вештачка интелигенција нема капацитет разумевања емоција, нити је за то створена. За вештачку интелигенцију је исто да ли бели човек као син носи цвеће мајци, као супруг супрузи или као пријатељ пријатељу у болници. Та слика је једноставно неприхватљива и може бити замењена само оном реалношћу за коју технократе сматрају прикладном. Како ће се бели човек снаћи у свему томе, остаје да се види. Тек, изгледа да му неће нимало бити лако ако је судити по Гуглу, Нетфликсу, Дизнију и сличнима. У „Гемини про“ свакако је већ укинут.

Наташа Станојловић

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име