(Фото EPA/MARTIN SCHUTT)

1904. године

Фотографија је медиј добијен деловањем светлости на површину која је осетљива на светлост. Фотографија може да постоји у физичком облику (на папиру, стаклу, лиму…) или у електронском облику.

Прве експерименте са бојом на фотографијама извео је француски музичар Луј Дик Дорон око 1868–1869. године. Мада је добио неке примерке фотографија у боји (а сачувана је „Поглед на Ангулем” из 1877. године) поступак је био сложен за извођење и није имао већег одјека у јавности.

За продор фотографије у боји заслужни су Огист и Луј Лимијер, 1904. године, браћа која су касније изумела филм. Они су изумели поступак са обојеним зрнцима кромпировог скроба (аутохром), и то је први практично применљив поступак за фотографију у боји, уведен у фотографску праксу 1907. године. Међутим, до шире примене боје у фотографији долази после 1930. године са усавршавањем филма у боји, најпре од немачког произвођача „Агфа”, затим и од америчког „Кодака”. Наредно велико откриће на том пољу је тренутна полароид-фотографија (изум Едвина Ланда из 1947. године) којом се непосредно после снимања добија готов позитив.

 

 

Магазин Политика

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име