Споменик писцу Стевану Сремцу и ловцу Калчи (Фотографије Драган Боснић)

Ако на Апенинском полуострву сви путеви воде у Рим, онда на Балкану сви путеви воде у Ниш.

Нишу су још Келти дали поетично име Вилин град, односно Наисус. Најпознатији Нишлија античког доба, цар Константин саградио је резиденцију Медијану и град постаје важан културни, верски и економски центар у коме је живело више од 200.000 становника.

Поглед на град с врха хотела „Амбасадор”

 

Моћна утврђења и згаришта

Кроз град су временом прошли Хуни, Готи, Угари, Словени, крсташи Фридриха Барбаросе, Турци, Бугари, Немци…. Иза њих су остали луксузни летњиковци, моћна утврђења, бројне богомоље, али и споменици стравични као Ћеле-кула, стрелиште на Бубњу или само згариште. Све то је надживео неуништив мераклијски дух Нишлија.

По једном предању о настанку Ниша, град је саградио краљевић Ниша каменом с оближње хумске чуке, док је његова сестра Вида озидала Видин. Граница између њихове две државе ишла је Нишавом и Тимоком. Једну од карактеристичних црта јужнословенских легенди чини то што у њима већину старих градова оснивају краљевске или кнежевске кћери.

Биста цара Константина

 

Турцима је околина Ниша изгледала дивна као серма ћумис – чисто сребро. И заиста је положај града, с надморском висином од 175 м, између Горице и Виника, у источном углу велике троугласте равнице, изванредно леп. Источни ветрови с Балкана прочишћавају његова предграђа и широку долину Нишаве од кужних испарења; с друге стране, ваздушне струје које преко Јастрепца долазе са северозапада условљавају ране и сурове зиме.

Мозаик у царскј вили

 

Ниш је настао поред Вилине реке. Цар Константин га је учинио значајним градом Римског царства. Бахусови следбеници су га промовисали у престоницу мераклија па више није Ниш него Нишбре.

„Усред Ниша шанк до шанка, тражи мајка сина Бранка”,  тако је познати Нишлија, мераклија и песник Бранко Миљковић парафразирао стару партизанску песму и покушао да ослика нишке кафане.

Казанџијско сокаче, омиљено место у граду

 

Зна се да је Нушић свраћао у кафану „Маргер”, а Пашића је објава рата Аустроугарске затекла у „Старој Србији”. Људи од еснафа, батлије, мераклије, боеми и слична братија обитавали су у „Њу Јорку”, „Парку”, „Атини”, „Галији”… У кафани су Нушић и чувени ловац Калча причали догодовштине Стевану Сремцу, који је то касније преточио у „Зону Замфирову” и „Ивкову славу”.

Нишки мезетлуци

 

Праве мераклије овог краја не иду у кафану да се напију. После хедонистичког ручка, који подразумева сир и јагњетину са Сврљишких планина, лесковачку мућкалицу, скару и белолучену паприку, белопаланачку баницу, локални вртени бурек и пребранац, у кафани следи вино из Сићева па уживање у музици локалних Рома. Кафане, које су у неком претходном периоду скоро замрле, поново постају место окупљања. У Казанџијском сокаку је свакодневно тешко наћи слободно место, а током викенда не улазите у нишке кафане ако немате резервисан сто.

Према Јагодин-мали налази се ранохришћанска гробница с Исусовим монограмом. Иза тврђаве, на Црвеном крсту, на месту где се налазио концентрациони логор, данас је музеј.

Када изађете из тврђаве кроз главну капију и пређете мост преко Нишаве, улазите у центар Ниша. Најбоље је попети се на високо здање хотела „Амбасадор” и сагледати град с висине. Видећете у окружењу узвишење Чегар, Калафат, усек Сићевачке клисуре који раздваја Сврљишке планине и Суву планину, Селичевицу и у даљини планине топличког краја. А између њих град.

Латинска црква и Стара планина

С висине се лепо виде нишки паркови, спортски центар, стадион и зграда Сајма на Чаиру, пространи булевари, верски објекти… Доминира Саборна црква Свете Тројице поред које је доста дискретнији мали саборни храм Светог архангела Михаила из турског периода. Црква Светог Пантелејмона подигнута је по ослобођењу од Турака, а цару Константину и његовој мајци Јелени посвећено је најновије здање у новом делу града. Значајни су и Црква Светог Николе, метох Хиландара, Латинска црква и манастир Светог Јована у Горњем Матејевцу.

Caption

 

Зауставите се код Ћеле-куле

Ако кренете градским аутобусом до Нишке Бање, можете да се зауставите код Ћеле-куле. Следећа станица би свакако била Константинова Медијана. Нишку Бању краси велики парк, чесма с ликовима владара и водопад у хотелу „Радон”. Судећи по многобројним ископинама и Римљани су знали за благодети Нишке Бање.

Лети, с узвишења Коритник изнад бање, полети неки параглајдериста. Кажу, ако ухвати добар ветар, може и до Зајечара да стигне. Лично завидим Нишлијама што могу градским аутобусом да оду до Суве планине.

Писац у бронзи

На Тргу краља Милана уобичајена је гужва која се разлива пешачком зоном ка стакленом здању „Калче”. Тамо је у бронзи сачувано сећање на писца Стевана Сремца, чувеног нишког ловца Калчу и његовог пса. Богата историја Ниша је обележена бројним споменицима. Обележено је место где су се срели Немања и Барбароса, Трг краља Александра, Трг краља Милана са Спомеником ослободиоцима, Чегар са Стеваном Синђелићем и бројни споменици на кеју и нишким трговима.

На Ћеле кули, лобања Стевана Синђелића

 

Тврђава из турског доба

Тврђава из турског периода претворена је у културно-забавни простор с летњим позорницама, галеријама, продавницама сувенира, кафићима… Број културних манифестација које се одржавају подужи је, али можете бити сигурни да ће вам посета старој тврђави испунити дан. Поред тврђаве су зграда универзитета, пијаца и аутобуска станица.

 

 

Магазин Политика

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име