Сви италијански медији известили су, са поесебним акцентом, о заједничком присуству папе Фрање и васељенског патријарха Вартоломеја, које је било јуче поподне у базилици „Свете Марије од Небеског олтара“ (Basilica di Santa Maria in Ara coeli) и на тргу Кампидоглио.

Они су се молили за мир и братство – на иницијативу католичке организације Свети Ђил – и састали су се, заједно са другим верским лидерима, са италијанским председником Серђом Матарелом.

У свом говору Васељенски патријарх је, између осталог, нагласио да „да бисмо изградили братство које води миру и правди, поштовању и разумевању, да бисмо се осећали као чланови исте породице, ми онда баш као у породичној кући, морамо почети прво бригом о нашем заједничком дому, у којем смо сви, као деца овог човечанства и свега што је Бог створио.

Васељенски патријарх је истовремено додао да је „период еколошке моде завршен“ и да је „ера акције започела“. Вартоломеј је већ дуго активно укључен у заштиту планете до те мере да га је у својој енциклици „Laudato si“ папа Фрања описао као свој извор инспирације“, наглашавају италијанске новинске агенције.

„Нека наш једногласни апел одагна мрак зла, тероризма и насиља и нека нас ово доба – рањено пандемијом – погура да заједно тражимо лек за свако зло“, нагласио је Васељенски патријарх у поруци коју је послао из Вечног града.

 

 

 

Са енглеског превела Редакција ЧУДО

Драги читаоци, да бисте нас лакше пратили и били у току, преузмите нашу апликацију за АНДРОИД

orthodoxtimes.com

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име