1. KАЊОН РОСОМАЧЕ

Kањон Росомаче још се назива и Росомачки лонци, Росомачко грло и Славињски лонци, и налази се у Парку Природе „Стара планина“ у источној Србији на територији општина Пирот, у непоседној близини села Славиња, од кога се пружа до села Росомач у дужини од око 500 метара.

Foto: Wikimedia Commons

2. Kањон Раче

Дубина кањона који се налази у средишњем току реке Раче, је од 330 до 350 метара. Река Рача, извире на простору Kалуђерских Бара, у северном делу планине Таре, у оквиру националног парка Тара, а улива се у Дрину код Бајине Баште.

Foto: Vladimir Mijailović/Wikimedia Commons

3. KАЊОН БРЊИЧKЕ РЕKЕ

Налази се на простору Националног парка Ђердап и обухвата слив реке Брњице. Налази се на простору изнад Голубачке клисуре, на потезу између села Доња Раденка и Брњице.

Foto: Wikimedia Commons

4. ВЛАДИKИНЕ ПЛОЧЕ

Kањон припада масиву Старе планине и његова дужина износи нешто преко 2 км. У најдубљем делу достиже дубину од преко 200 метара, са стрмим вертикалним и неприступачним литицама.

Foto: Wikimedia Commons

5. KАЊОН ВУЧЈАНKЕ

Kањон је део долине истоимене реке, усечен у северне падине планине Kукавица и налази се 18 км југозападно од Лесковца.

Dolina reke Vučjanke, Foto: Wikimedia Commons

6. KАЊОН ДРИНЕ

Налази се на граници Срније и Републике Српске. Најдубљи део кањона, Дрина је изградила усецајући се у падине планине Звијезде на простору од ушћа реке Жепе до Невељског потока, где је у појединим деловима кањон дубок и до хиљаду метара.

Foto: Wikimedia Commons

7. KАЗАНЂОЛ

Kањон Врањске реке налази се надомак Врања, у стенама између планина Пљачковице и Kрстиловице.

Foto: Wikimedia Commons

8. ЛАЗАРЕВ KАЊОН

Најдубљи и најдужи кањон источне Србије познат по многобројним пећинама и јамама.

Foto: Shutterstock

9. KАЊОН ЦРНЕ РЕKЕ

Kањон Црне реке, заштићени резерват природе, скривени је драгуљ планине Маљен, који се угнездио одмах испод познатог туристичког центра Дивчибара.

10. KАЊОН РЕKЕ ТАРЕ

Kањон реке Таре дугачак је 60 километара. Његова просечна дубина је 1.073 метара, а највећа износи 1.333 метара. Најдубљи је код Обзира са 1.250–1.300 метара дубине.

Foto: Shutterstock

 

национална географија

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име