Као предратни учитељ, Жарко Зрењанин је био осуђен за напаствовање својих ученица и познат као сексуални манијак.

Рано је ступио у редове забрањене комунистичке партије, која је тада деловала као терористичка организација, и већ 1941. има своју групу комуниста, сачињену углавном од локалних банатских олоша и робијаша о чему постоје многа сведочанства.

У новембру 1942. године, његову дугогодишњу љубавницу вешају Немци у центру Вршца. Тада се Жарко склања у земуницу код јатака домаћина у селу Павлиш код Вршца, где га домаћин храни и чува са још једним саборцем Страхињом Стефановићем. После неколико дана, ћерка домаћина Загорка (Зорка) Крагић, долази у земуницу на очевом имању да “херојима” опере веш и донесе новац за бег у западну Босну, код осталих партизана.

Жарко Зрењанин је тада силује и тако се захваљује домаћину на гостопримству.Храбра и поносна Загорка одлази до најближе немачке страже и пријављује силоватеља. Немци долазе, опкољавају земуницу и убијају Жарка и његовог пратиоца Страхињу.

Загорку стрељају комунисти 1944. као сарадника окупатора, а Жарка проглашавају за “Народног хероја”.Загорка је рехабилитована 2016.

После рата комунисти дају силоватељу има највећег српског града у Банату и многих школа у Србији, док се број улица, тргова и предузећа названих по њему и не зна.
И тако силоватељ поста народни херој, а силована Загорка је чекала правду до 2016.

1 KOMENTAR

  1. Ако сам ја добро разумео Загорка је стрељана 1944. од стране парзизана, тако да она није дочекала рехабилитацију! А пошто је неко покренуо поступак рехабилитације и за њу то добио, значи да је догађај истинит и веродостојан!

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име