Галилео није био ожењен, али је 18 година био у вези са венецијанском љепотицом Марином Гамбом, која му је родила троје дјеце.

Галилејева открића су била снажна потврда хелиоцентричне теорије свемира пољског астронома Николе Коперника и потпуно су срушила дотадашњу слику свијета, саграђену углавном на библијској Књизи постанка, према којој је Земља центар свијета и око ње се врте сва небеска тијела.

Галилеју су та открића направила пуно проблема јер Црква њих није одобравала, па му је 1616. године забранила да поучава Коперниково учење. Међутим, Галилео никако није могао да се помири са наметнутом забраном, па је 1632. године објавио дјело у којем је изнио Коперников систем.

Због тога је 1633. године у ланцима одведен у Рим пред суд инквизиције. Морао је јавно да се одрекне Коперниковог учења и проглашен је херетиком, због чега је остатак живота провео у кућном притвору. Процес који је инквизиција водила против Галилеа постао је симбол сукоба између науке и вјере. Папа Јован Павле II тек се 1992. године извинио за злодјела инквизиције и признао да је Галилео много пропатио.

Реченица “Ипак се окреће” први пут се појављује у једном одломку књиге “Италијанска библиотека” Ђузепеа Баретија која је објављена 1757, више од 100 година након Галилејеве смрти. То би могао бити један од показатеља да је прича мит.
Било како било, Галилео и мит о њему остају да круже свијетом, а увијек ће бити и оних који вјерују и оних који не вјерују у тај мит.

 

 

 

Преузето са ФБ странице Занимљивости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име