„Ми прослављамо смрт смрти, унуштење пакла, почетак вечног живота“ – речи су васкршњег канона св. Јована Дамаскина којим започиње васкршња посланица јерусалимског патријарха Теофила III који у наставку истиче да у светлости васкрсења може да се схвате речи да кроз крст радост долази целом свету. Христова победа над смрћу утемељена је на његовој саможртвеној смрти на крсту који је знамење преобилне љубави Божије према човеку.

Патријарх Теофил се осврнуо на иконогафске представе Васкрсења на Истоку, где се тај дођаја приказује као почетак васкрсења човечанства у целости, свих оних са којима је Он учествовао у свом земаљском телу.

У својој посланици поглавар јерусалимске цркве подсећа да је о тајни васкрсења Христос говорио својим ученицима још током заједничког живота који су имали, те да је својом славном појавом пред њима – иако је на себи још увек носио трагове жртвене смрти – утемељио Цркву као своје тело, Цркву која по његовим речима, не може да буенадвладана ни од врата пакла. У светлости ове вере треба да  се суочимо и са тренутном пандемијом – истакао је патријарх Теофил који је истакао и да се на славан дан Вакрсења Црква Јерусалима „моли за јединство цркава и за мир на Блиском Истоку“.

Извор: https://theorthodoxworld.com/

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име