У свој васкршњој посланици патр. Кирил је истакао да нас од догађаја који прослављамо одваја готово 2000 година, aли тај проток времена не умањује страхопоштовање према овом догађају у којем сви догађаји земаљског домостроја Христовог живота добијају свој смисао и испуњење. То је догађај у којем је Божије љубав отктивена у потпуности, јер је њима побеђена смрт.

Ова година је пред људе ставила ванредно снажно искушење у виду смртоносне епидемије која се приширила широм земље, због чега су надлежни органиувели значајна ограничења, па је чак и васкршња литургија у неким земљама под јуресдикцијом московског патријарха била онемогућена – примерио је патр. Кирил. „Ми православни хришћани, међутим, не трба да будемо ожалошћени или очејни  овом тешком положају, и још више – не смемо се предавати паници“, јер верујемо у онога који је победи свет (Јн 16.33) – нагласио је примат руске цркве.

Пасха је прелазак из ропства греха у слободу Небеског царства, слободу славе деце Божије (Рим 8:21) и то је слобода у којој треба да стојимо, поновио је позив св.ап. Павла патријарх Кирил истакавши да се у овим тешким теренуцима истинска побожност пројављује у љубавном стрпљењу и помоћи усмереној ка онима који се налазе у тешким ситуацијама које су појачане ширењем смртоносног вируса.

„Ватрено вас све подсећам“ -истакао је московски патријарх – „да ојачате своје молитве Господу како би упркос свим невољама са којима се сви сусрећемо, остати учесници благодати литургјског живота Цркве.“

Извор: https://theorthodoxworld.com/

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име