Штампарија

Пре појаве интернета, не постоји иновација која је толико допринела ширењу знања као Гутенбергова штампарија. Развијена око 1440. године у Мајнцу у Немачкој, Гутенбергова машина је побољшала већ постојеће пресе кроз употребу калупа који су омогућили брзу прозиводњу слогова од легуре олова. Ова побољшана метода копирања књига омогућила је да се уз помоћ само једне машине ископира око 3.600 страница на дан. Почетком 16. века више од 1.000 Гутенбергових машина је пословало у Европи, а до 17. века је одштампано преко 200 милиона нових књига. Штампарија није само утицала на то да књиге буду доступне и нижим слојевима, већ је покренула и еру просвећења, као и ширење често контроверзних идеја. Године 1518. следбеници немачког свештеника Мартина Лутера користили су је за штампање и ширење његовог дела Деведесет пет теза што је утицало на протестантску реформацију и подстакло сукобе попут Тридесетогодишњег рата (1618-1648).

Kомпас

Магнетни компаси су данас мало застарели, али је њихов утицај на рану пловидбу и откривање нових делова наше планете непревазиђен. Ова справа коју су изумели Kинези, до 14. века је већ заменила све астрономске направе које су се користиле као примарни навигациони инструменти за поморце. Kомпаси су истраживачима обезбедили поуздан метод за прелажење светских океана што је покренуло доба великих географских открића, а Европи обезбедило моћ и богатство који су касније покренули индустријску револуцију. Најважније од свега, компаси су обезбедили интеракцију између претходно изолованих култура.

Челик

Иако су се у првобитним заједницама у великим количинама користили камен, гвожђе и бронза, челик је био тај који је покренуо индустријску револуцију и развио модерне градове. Докази о употреби челика за производњу алата стари су око 4.000 година, међутим масовна производња легуре није почела до 19. века, односно проналаска Бесемеровог поступка, технике којом је челик креиран топљењем сировог гвожђа. Индустрија челика убрзо се развила у највећу индустрију света и коришћена је за прављење свега, од мостова до небодера.

Увеличавајуће стакло

Употреба увеличавајућег стакла дала је човеку увид у све што није видљиво голим оком, од најудаљенијих галаксија, до различитих микроорганизама. Увеличавајуће стакло први пут је ушло у употребу у 13. веку као помоћ слабовидима, да би се из тога у наредним вековима развио телескоп који је удаљена небеска тела приближио човеку. Овај, наизглед, мали проналазак довео је до великог развоја грана попут астрономије, биологије, археологије, оптометрије, хирургије и многих других.

Телеграф

Телеграф је био први изум који је омогућавао комуникацију са две удаљене тачке. Средином 19. века телеграфске жице почеле су да се множе, а до 1900. године размењене су и прве прекоокеанске поруке. Способност слања брзих порука утицала је на политику, банкарство, трговину, медије, пружала помоћ током ратовања, а најважније од свега, поплочала је пут развоју дигиталне комуникације.

Парна машина

Аутомобили, авиони, возови, свемирске летелице – ни један од ових видова транспорта не би био могућ да Томас Савери није у 17. веку развио пумпу за воду на парни погон. Џејмс Ват је затим крајем 18. века усавршио парне моторе и употребио гориво, што је било једно од најзначајнијих технолошких достигнућа у људској историји. У 19. веку је спољашње сагоревање дозвољено за развој саобраћаја и пољопривредне производње, а принцип по ком је израђена парна машина постао је касније покретач света.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име