Представљамо вам пет изума који најчешће не буде асоцијацију на славног научника иако су његови.

Никола Тесла један је од највећих изумитеља свих времена, а његова бриљантност је, као и у случају већине великана, призната тек након његове смрти. За себе је тврдио да није изумитељ већ „откривач ствари које постоје у природи око нас“.

Радио је у подручју електротехнике и радиотехнике, па је изумео окретно магнетско поље и вишефазни систем наизменичних струја. То сви знамо, али постоје и неки изуми за које нисмо ни свесни да су његови.

ДАЉИНСKО УПРАВЉАЊЕ
Тесла је први демонстрирао кориштење даљинског управљања 1898. године када је даљински контролисао брод у „Медисон сквер гардену“. (Прочитајте више на линку: Теслини изуми: даљинска контрола)

РОБОТИ
Једним од првих робота сматра се Теслин брод на даљинско управљање. Тесла је био називан „оцем роботике“.

ЕЛЕKТРИЧНИ МОТОР

Никола Тесла је изумео индукциони мотор који ради на принципу обртног електромагнетног поља, а онај који се данас налази у познатом аутомобилу на струју компаније Тесла директан је његов „потомак“. Тесла је 1975. године због овог изума уврштен у Kућу славних изумитеља.

РАДИО

Теслин изум радија био је тема о којој се доста расправљало почетком 20. века. Наиме, још један научник, италијански инжењер Гуљелмо Маркони такође је тврдио да је његов изумитељ. Међутим, за конструкцију радија којим је 1901. године први успешно приказао пренос радио-сигнала преко Атлантског океана, користио је технологију коју је патентирао Тесла. Ова прича епилог је добила на Врховном суду САД-а који је 1943. године закључио да је Тесла тај који је први изумео радио.

НЕОНСKО ОСВЕТЉЕЊЕ

Kао резултат интензивног проучавања осцилација и осцилатора Тесла долази до метода бежичног осветљења, односно онога што ће много година касније постати флуоресцентне лампе.

Унутрашњост лампе је превучена фосфором који светли без директног контакта са жицом. Ову технику је развио 1890-их година са идејом да замени обичне сијалице. Тесла је ову технику пронашао пола века пре него што су у употребу ушле флуоресцентне лампе.

 

 

 

Национална географија

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име