Галерија уметности Приштина – Грачаница, Дом културе „Грачаница“ и Педагошки музеј из Београда, Вас позивају на отварање изложбе „Сретењски устав“ аутора Александре Миловановић и Филипа Цветковића.

Изложба се састоји од осамнаест ролапа (банера) на којима су приказани чланови Сретењског устава донетог 15. фебруара 1835. године. Био је то први у низу српских устава 19. века. Састојао се од 14 глава и 142 члана, којим је извршена подела власти на законодавну, извршну и судску власт што се и данас сматра стандардом демократије и уставности. Доношење Сретењског устава изазвало је жестоке, негативне реакције великих сила због тога што је био превише либералан за оно време. Осудиле су га све три велике силе заинтересоване за Србију — Турска, Русија и Аустрија, а Сипријен Робер га је окарактерисао као француски расад у турској шуми. Под међународним притиском Устав је већ почетком марта привремено, а 11. априла 1835. коначно укинут.

– Овом изложбом која представља промоцију Сретењског устава из 1835. године на један нови и занимљиви начин, и има веома важну едукативну улогу за нашу публику, настављамо излагачку сезону у Галерији уметности Приштина, коју смо почели изложбом фотографија о манастиру Грачаница. У наставку сезоне очекује нас низ занимљивих изложби различитих садржаја – каже Небојша Јевтић, в.д директора ове установе.

Изложба ће бити отворена у среду 01. марта 2023. године, са почетком у 19:00 часова.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име