Једна од најнеобичнијих цркви у Србији свакако је она посвећена Светом Илији у селу Годовик код Пожеге. Она већ годинама стоји укриво јер њени темељи услед лошег терена све више тону. Дуго је постојала иницијатива за њену санацију и реконструкцију, а средства су ове године коначно издвојена па је оронула светиња сада право градилиште.

“Највећи проблем овде представља носивост тла, наишли смо на много пепељасте глине и на ону која је веома масна. Сва вода која падне долази до цркве и ту остаје као заробљено језеро. Тренутно се ради дренажа, затим санација темеља, зидова и крова. Црква ће комплетно добити ново рухо и биће јој врћена њена првобитна функција. Свакако да треба неколико година да се овај пројекат реализује до краја”, изјавио је Никола Смиљанић, директор Спортког центра Чајетина.

Сама прича о настанку ове цркве јако је занимљива и говори о ривалитету Ужичана и Пожежена који је постојао у 19. веку. Ако је веровати причама које се у овом крају преносе са колена на колено, црква је грађена захваљујући новцу мештана Годивичке парохије на челу са локалним богатим трговцима који су желели да изграде већу и бољу светињу од оне коју су изградили парохијани из Ужица.

У томе су упели јер је црква у Годовику за око три метра виша, али тло које су бирали није било баш најповољније.

„Сама позиција цркве није баш најсрећније изабрана, јер се ради о подводном подручју. Дошло је до пуцања, пре свега западног зида који је у најлошијем стању што је током времена условило померање звоника од неких 20 центиметара од своје осе. Оно што смо открили приликом истраживања ове грађевине јесте да је брод цркве у добром стању, али да је звоник прилично угрожен. Сам звоник, иако из неких углова алармантно делује, стабилнији је него што изгледа. Међутим, уколико у неком скором будућем периоду не би дошло до санације могла би да пропадне“, рекао је за РИНУ архитекта Бојан Тешић.

Санација и реконструкција Цркве Светог пророка Илије биће рађена фазно и изискује велика финасијска средства. Део за ове намене већ је издвојен из будзета општине Пожега, као и од донација привредника овог краја.

Цео комплекс Цркве Светог пророка Илије заједно са Црквом Светог Ђорђа под заштитом је државе као културно-историјско добро од великог значаја.

 

 

Rina

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име