Svaka nedelja je Vaskrsenje i svake nedelje se treba ići u hram i pričešćivati se. Pričešćem nam se u Crkvi daruje Život Večni. Sveta Liturgija je gozba i svadba Carevog Sina – Gospoda Isusa Hrista. Na nju se obavezno ide.
Ali se treba i pripremati za Sveto Pričešće onako kako nas uči Crkva. Pre svega pokajničkim molitvama, smirenjem i praštanjem. Ako je potrebno, zbog nekog velikog greha, i Ispovešću. Uz obavezno poštovanje svih postova, velikih i malih, koje propisuje Crkva. I da se čovek nikada ne prejeda.
Veoma je dobro da se subotom posle 16 ili 17 sati popodne samo malo jede. Najbolje je, ali nije obavezno, to vam iz iskustva govorim, da ko može, posle 16 ili 17 sati, ništa ne jede niti pije. Ni kap vode. Da bi laganog stomaka i potom dobro namoljen otišao da spava. Subotnja noć i ceo subotnji dan su vrlo važni. To je finiš pripreme za Svetu Liturgiju u nedelju. Tada posebno treba biti ispunjen dosta pojačanom molitvom i velikim ćutanjem.
I ne opterećuje se postom bez mesa u subotu. To nije obavezno. Može se u subotu jesti i meso i sutra u nedelju se pričestiti. Sve to Crkva blagosilja jer sv. Apostol Pavle kaže: “Svako je stvorenje Božije dobro, i ništa nije za odbacivanje kad se uzima sa zahvalnošću /Bogu/, jer se osvećuje rečju Božjom i molitvom”(1Tim.4,4-5). Ali je tu glavno nešto drugo a to je – jesti po malo. Ne prejedati se.
Iguman Petar Dragojlović – manastir Pinosava

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime