Када у тој игри својим радом, трудом и на поштен начин престигнете оне амбициозне и углавном без покрића самоуверене, они ће осетити жељу за осветом. Пригрлиће сплетке и покушати да вас оговарањем спусте на свој ниво, убадаће вас двосмисленим изјавама…

Уколико вам се ово деси, морате да знате само једно – игнорисање је мајка свих освета.

“Када је игнорисан, човек се запита зашто. Још уколико је овакву повратну реакцију изазвао са очигледном лошом намером, то му неће дати мира”, каже психолог Елизабет Мајер.

Питаће се шта мислите, шта ће бити ваш следећи корак, зашто сте урадили ово или оно, да ли су “проваљени”… Због свега тога, на крају ће се потпуно изгубити и осветити сами себи.

“Освета никада није исправан пут. Она је као шума – лако је изгубити правац, залутати и заборавити одакле си кренуо”

Једна стара изрека каже: “Све што је потребно за тријумф над злом, јесте да да добар човек не учини ништа.” То се односи на изостанак реакције на туђе пакости. Када на њих уопште не реагујете, већ се правите да се нису догодиле или да те особе не постоје, догађај и пакосни људи заправо немају никакав утицај ни на шта.

Схватају да је све што су урадили узалуд, а да ствар буде још гора, не знају ни шта знате, ни шта мислите, а то их излуђује, мути разум и спречава да успевају у подлој намери. И то је разлог зашто ћемо још једном поновити – игнорисање је мајка свих освета.

Интелигентни људи користе освету као оружје за свој просперитет, али то нема везе са туђим животом и сплеткама. Они се свете на следећи начин:

1. Говоре кроз своја дела. Не дозволите да емоције управљају вашим поступцима и да освета постане лична ствар. То ће учинити да се касније осећате лоше, и зато радите оно у чему сте најбољи, без освртања, оговарања и сувишних разговора са онима који то и нису заслужили.

2. Не ћуте само да би се стишале страсти. Покварењацима који сплеткаре не треба попуштати, угађати им само зарад мира и привидне хармоније у окружењу. Напротив – мудри људи двосмисленим изјавама дају до знања да су свесни каква је та особа, како би им доказали да нису слепи и да то неће моћи да понове без последица.

3. Не изолују се. Када су нападнути, нарочито од блиске особе, већина људи тежи ка повлачењу и изолацији. То злобници и хоће – да се изолујете и повучете као да сте ви криви, и успут им олакшате да узму под своје и остатак вашег окружења.

4. Не узвраћају одмах нападом. Да бисте избегли да будете етикетирани са изреком “Напад је најбоља одбрана”, пустите да ствари мирују неко време. Уосталом, кад се изнервирате и у бесу узвраћате напад,откривате своје слабости и тако храните оног коме је баш то и био циљ.

5. Постају успешнији. Ништа неће више повредити пакосног човека него туђа срећа. То је још један у низу разлога зашто интелигентни људи постају још успешнији онда када неко покушава да их повуче на дно.

Најгоре што можете да урадите јесте да узвраћате истом мером. У том случају нисте ништа бољи од оног који вам чини зло, а као што рече један острошки игуман, Зло се злом исправити не може.

Зато се не ваљајте у туђем блату и радите само по својој савести!

 

 

 

oazaznanja

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име