Они који су доживели озбиљне трауме и несрећне околности у детињству имају нарушену способност да обрађују унутрашња и спољашња искуства и њима је излажење на крај искушењима свакодневице много тежи задатак.

Шта је оно што људи носе из детињства?

Темперамент, однос са родитељима и рано искуство производе карактер, личност и поглед на живот. И оно што знамо је (парафразираћу Џима Морисона који каже “Нико одавде не излази жив”) – да нико из детињства не излази неоштећен. Међутим, неки људи заврше “оштећенији” него други, услед те комбинације свог темперамента, родитељских поступака и раног искуства. Они који су доживели озбиљне трауме и несрећне околности у детињству имају нарушену способност да обрађују унутрашња и спољашња искуства и њима је излажење на крај искушењима свакодневице много тежи задатак.

Сви ми пролазимо кроз живот сусрећући се са разним изазовима – болестима, животним проблемима, наследним менталним болестима. Они који су из детињства изашли релативно “очувани” успевају да се изборе са таквим стварима сами или уз помоћ пријатеља или партнера, можда уз понеки савет стручњака или кратки терапеутски третман; за оне којима је рано детињство нанело дубоке ране, овакви догађаји имају разорно дејство и њихово исцељење захтева озбиљан терапеутски рад.

 

Др Рекс Kеј, психијатар и психоаналитичар

Detinjarije.com

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име