Мала руска православна црква у Паризу спаљена је у недељу када је рат у Украјини закорачио у 54. дан упркос глобалној осуди.

Мала руска православна црква у Паризу спаљена је у недељу када је рат у Украјини закорачио у 54. дан упркос глобалној осуди. Према извештајима париског листа Ле Парисиен, црква Светог Серафима Саровског је запаљена што је довело до тога да се дрвена конструкција претворила у гомилу пепела. Локална управа је одмах послала ватрогасце, који су спречили да велики пожар захвати оближњу радионицу и другу инфраструктуру из 18. века која се налазила око блока. 

Ватрогасци су у недељу евакуисали тројицу свештеника захваћених пламеном, додају медији. Дрвена Саровска црква угљенисала се „за неколико минута“ заједно са свом збирком реликвија историјских времена, известио је Ле Парисиен. У пожару, на срећу, није било повређених. Форензичари тренутно раде на утврђивању да ли је пожар био несрећан или трајно изазван.

Твиттер

Важно је напоменути да је прва капела храма Светог Серафима Саровског подигнута 1930-их година када је руска заједница 15 арондисмана била једна од највећих у Паризу. Омиљено место за православне Парижане, црква је обновљена 1974. године. Градоначелница Париза Ан Идалго отворила је 2016. још једну руску православну катедралу у Паризу усред дипломатских тензија са Москвом. Док је руски председник Владимир Путин требало да посети церемонију инаугурације, он је отказао након што је тадашњи француски председник Франсоа Оланд наговестио да би Путин могао да се суочи са оптужбама за ратне злочине за бомбашке нападе у Сирији.

 

Превела редакција Чудо

republicworld

 

2 KOMENTARA

  1. Да су реликвије покраден и донете у Париз…лопови би их чували…
    Пошто су створене поштеним радом и поклонима идиоти су их у мржњи уништили…!

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име