The castle, which was the last refuge of a Mary Queen of Scots, enjoys exquisite views across East Lothian. UK: AN ENCHANTING medieval castle where Mary Queen of Scots spent her last night of freedom is on sale for under Ł2M - and even comes with its own DUNGEON. Remarkable photos of Fa?side Castle, which enjoys panoramic views over the Lothians and the Forth Estuary, show the gorgeous fairy tale façade of the 14th Century fortification; a magnificent sitting room with a grandiose inglenook fireplace; and a bespoke study with a wall of book cases. The epic castle is located in East Lothian, just ten miles from Edinburgh. Reputedly the last place of refuge of Mary Queen of Scots, this is an outstanding example of medieval Scottish domestic architecture. It is currently on the market with Savills for just Ł1.9m. Mediadrumimages/Savills/SquareFoot, Image: 502786876, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Mediadrumimages/Savills/SquareFo / Media Drum World / Profimedia

Марија Стјуарт или Мери Стјуарт, постала је краљица са само девет месеци. Иако је њен отац, који је умро само шест дана након њеног рођења, на онај свет отишао разочаран тиме што је добио женско дете, она је као једина преживели и законити наследник Џејмса V краља Шкотске, 14. децембра 1542. године постала краљица Марија I од Шкотске.

Већи део свог живота је провела у Француској и била је удата за француског краља Франсоа ИИ, а самим тим и краљица Француске од јула 1559. до децембра 1560. године.

Када је Франсоа II преминуо, Марија се вратила у своју земљу и преузела власт.

Маријин други супруг, њен рођак, Хенри Стјуарт, преминуо је под сумњивим околностима, а краљица се удала и трећи пут за Џејмса Хепберна, грофа од Ботвела. Народ је био незадовољан том одлуком, јер је баш гроф од Ботвела био први осумњичени за убиство Хенрија Стјуарта. Она је због тога била принуђена да абдицира у корист сина Џејмса, ког је добила у браку са Хенријем, и побегне у Енглеску код блиске рођаке, Елизабете I.

Од како је дошла у Енглеску, Марија је била претња Елизабети I. Краљица Елизабета I није имала наследнике, а Марија је имала право на енглески трон, међутим – била је католкиња. Елизабетин отац, Хенри VIII, протестант, је у свом тестаменту забранио Стјуартима наслеђивање енглеске круне.

Из тог разлога Елизабета I затварала је Марију по различитим замковима централне Енглеске више од осамнаест година.

Један од њих, и последњи у ком је боравила, био је Фа’сиде. Дворац се налази у источном Лотијану, у близини града Единбурга, и има отприлике две хектаре земље. Дворац Фа’сиде је изванредан пример средњовековне шкотске архитектуре, са очуваном фасадом из 14. века.

Овај величанствени дворац данас је на продају и може да се купи за 1,9 милиона фунти, а за те паре добијате и приватну тамницу.

Извор: Национална географија

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име