Манастир Морача налази се недалеко од Колашина. Смештен је на обали реке Мораче по којој је добио име. У близини манастира налази се водопад Светигора који се слива у Морачу.

Основао га је Стефан Вукановић Немањић, син Вукана Немањића, унук Стефана Немање, који је владао Зетом. Изграђен је 1252. године.

Као и остали српски манастири Морача је претрпела оштећења током турске владавине. Први пут манастир је страдао у 16. веку, приликом продирања Турака. Тада је манастир запаљен и остао запуштен око 70 година.

Након што је основана Пећка патријаршија кренула је обнова многих српских манастира, па тако и Мораче. Кнез Вукић Вучевић уз помоћ игумана Томе обновио је манастир. Године 1635. године направљена је и црква Светог Николе која је данас део манастирског комплекса.

Турци су поново 1877. године напали манастир, али је одбрањен захваљујући борцима под вођством игумана Митрофана Бана. Тридесетих година двадесетог века манастир је још једном рестауриран.

Манастирски комплекс састоји се од две цркве. Главне, посвећене Успењу пресвете Богородице и једне мање посвећене Светом Николи. У оквиру комплекса постоји и конак.

Морача је грађена у рашком стилу, док је главни портал изграђен у романском стилу. Црква је омалтерисана за разлику од многих приморских цркава у Црној Гори и изграђена од жутог камена.

Кроз двориште протиче поток који се спушта низ стене и прави прелепи водопад под називом Светигора.

Црква Успења пресвете Богородице дугачка је 22.7 метара, широка 6.36, највећа висина је 23 метра. Поплочана је сивим мермером. Најлепши архитектонски детаљ у манастиру су двокирлна врата на уласку у средњи храм која су једним делом израђена од слонове кости

Црква Светог Николе је висока 6 метара, а дужина и ширина је око 5 метара.

У манастиру су сачуване иконе и из првобитног иконостаса које на срећу нису страдале у пожару за време турских пустошења. Остале су углавном композиције из живота пророка Илије, које представљају уметничко благо манастира. Најпознатија фреска ове композиције је ”Гавран храни Светог Илију”.

За време реконструкције манастира у 16. веку у осликавању је учествовао Георгије Митрофановић из Хиландара, један од најбољих иконописаца свог времена. Између осталих насликао је фреску ”Богородица са Христом”. На зиду цркве Светог Николе налази и ктитор манастира Стефан Вукановић Немањић, како у рукама држи манастир.

У манастиру почивају мошти Стефана Вукановића Немањића и Вукана Немањића, као и рука Светог Харалампија.

Драган Шћепановић, panoramio.com

stazamanemanjica

Литература:

  1. Српска православна црква, Манастир Морача – сведок историје, spc.rs
  2. Манстири у Србији, Манастир Морача, manastiriusrbiji.com

Фото:

  1. https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Manastir_Moraca.jpg
    Djordje Stakić / CC BY (https://creativecommons.org/licenses/by/3.0)
  2. https://www.portalanalitika.me/clanak/277068–manastir-moraca-bez-struje-od-10-do-12-sati
  3. https://srbin.info/pocetna/aktuelno/jos-jednu-svetinju-potapaju-manastir-moraca-pred-potopom/

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име