КАДА је септембра 1984. године архитекта Бранко Пешић дошао на Врачар да обиђе зидине започетог Храма Светог Саве наишао је на – зазидана врата.

Сви улази су били блокирани, а унутрашњост је била недоступна за посетиоце. Обишао је круг, погледом одмерио зидине од потамнеле цигле, а потом се јавио свештенству Светосавске цркве. Старешина прота Бранко Татарин наменио му је радни сто. За овим асталом у скромном приземном парохијском дому током наредних неколико година Пешић ће осмислити и спровести један од највећих грађевинских пројеката у историји домаћег инжењерства – подизање Храма Светог Саве на Врачару.

Унутрашње уређење и мозаичка декорација ентеријера Спомен-храма, која се ових дана у потпуности завршава, круна је вишедеценијског рада домаћих архитеката, инжењера и градитеља. Од почетка изградње овог вансеријског објекта највеће резултате постигли су у периоду од 1984. до 1992. године, под стручним руководством протомајстора Бранка Пешића. Храм је у потпуности изграђен, покривен, а добио је и импозантне куполе и крстове. Била је то ренесанса не само изградње започете пре Другог светског рата, већ и идеје о враћању дуга првом српском светитељу и највећем просветитељу.

Посета Патријарх Герман и архитекта Бранко Пешић са радницима на Храму 1985. године, Фото архива

Први задатак новог протонеимара био је да позове зидаре да разбију зазиде и ослободе прилаз унутрашњости. У кабинету патријарха Германа чекао га је пројекат Храма, који је после окупације Патријаршији предао архитекта Александар Дероко. Ове планове, иначе, Дероко је сачувао тако што је металну тубу са пројектом закопао у земљаном поду своје куће. План је тако спасен од уништавања, јер су нацисти током окупације са очигледном приљежношћу трагали за свим документима и предметима у вези са будућим светосавским храмом. Тачно 44 године од прекида радова, Храм се у својој лепоти поново уздигао у умовима својих градитеља.

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име