Добривоје Гер Поповић (1875-1935) из Александровца није био само изузетан лекар, већ је пожртвовано и неуморно помагао обичним људима да разумеју природу сваке болести и како могу да је спрече.

-Др Добривоје је рођен у старој и честитој свештеничкој породици, познатој по свом поштењу и родољубљу – напомиње се у његовог званичној биографији у александровачком Дому здравља, који носи његово име. – Запојен овим врлинама, по свршеној основној школи у месту свог рођења, наставља даље школовање у гимназији у Kрушевцу. У Бечу студира медицинску науку, коју успешно и на време завршава 1900.

Лекар свог среза постаје 1901. године, а од 1905. до 1909. године је упослен у Свилајнцу.

За само осам година постаје један од најбољих српских лекара, кога колеге једногласно бирају за “самоуправног доктора хигијеничара крагујевачког округа”.

-На овом положају затиче га Балкански рат у који улази са чином капетана као пуковски лекар 11. пешадијског пука, а после 1913. године, добија чин мајора и учествује у Првом светском рату, најпре као лекар завојишта Шумадијске дивизије, а потом на Солунском фронту као резервни санитетски официр – напомиње се у биографији др Добривоја Гер Поповића. – Kад је Светски рат окончан, враћа се у Kрагујевац и добија положај физикуса округа крагујевачког.

Др Поповић је радио на оснивању социјалних установа и 1920. године постаје начелник Министарства социјалне политике, као и Министарства народног здравља. На том положају остаје све до 1924. године, када га постављају за помоћника министра. Био је и народни посланик.

Народна библиотека у Kрушевцу дигитализовала је његове књиге, које су право мало богатство за све оне који би да се информишу о основним лекцијама о здрављу, али и демографским питањима. У дигиталном издању могу се читати „Читанка о здравља за децу и ђаке“, „Троглава аждаја“, „Препорођај села“, „Прва помоћ у несрећним случајевима“ „Заразне болести“. Свака књига има и богате илустрације.

 

 

Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име