Манастир Високи Дечани поново је окружен тешким грађевинским машинама које противзаконито пробијају пут Плав – Дечани тик уз капију манастира. Због вибрација већ су могућа статичка оштећења на светињи из 14. века која је, као угрожена баштина, под заштитиом Унеска, али и других манастирских објеката.

Новинар Живојин Ракочевић објашњава да је по плану пут требао да прође са друге стране брда и потпуно заобиђе зону манастира. Самовољном локалних лидера, који имају подршку у Приштини, сеоски пут којим се иде уз Дечанску бистрицу из села у њеној долини, претвара се у магистрални и пролази готово поред манастирске капије.

Тресе се земља испод Високих Дечана – сведока албанских недела

Ракочевић каже да није проблем пут, већ чињеница да су Дечани српски Нотр Дам. Албанци су протерали све Србе који су живели орагански спојени са овом својом светињом, Дечани сада сметају као сведок, каже он.

„Од 1999. године постоји читава серија различитих притисака, од удара минобацача до исламских екстремиста испред капије, графита унутар манастира, невраћања земље коју су сви судови овога света вратили Дечанима, а општина је не враћа, а сада имамо овај пут који треба буквално да разори дечанско имање, да прође испред капије, да онемогући живот, да наруши мир“, каже Ракочевић.

Он додаје да идеја није нова, да одавно постоји комунистичка намера да се манастир претвори у музеј, што би вероватно значило и да се један преостали калуђер претвори у кустоса. План је био и да се изнад манастира изгради велики хотел.

Угрожене и испоснице

Ракочевић каже да је други ниво приче чињеница да се ради о националистичком путу који спаја Плав и Дечане и заокружује албанске територије. Дечани су жртва на том путу, највећи резултат тог пута је заправо поткопавање, уништавање Дечана, истиче наш саговорник и додаје да пут не угрожава само манастир.

МИНИСТАРСТВО ЈЕ УПУТИЛО ПРОТЕСТНУ НОТУ НАЈВИШИМ ЗВАНИЧНИЦИМА УНЕСКА И ПОЗВАЛО ИХ ДА ОДМАХ РЕАГУЈУ И ЗАШТИТЕ ОБЈЕКАТ КУЛТУРНОГ НАСЛЕЂА КОЈИ ЈЕ ДЕО ЛИСТЕ УГРОЖЕНЕ СВЕТСКЕ КУЛТУРНЕ БАШТИНЕ.

ДО РЕАКЦИЈЕ МИНИСТАРСТВА ДОШЛО ЈЕ ДАН НАКОН ШТО ЈЕ ИГУМАН СВЕТИЊЕ САВА ЈАЊИЋ ОБАВЕСТИО ЈАВНОСТ О ПОНОВНИМ РАДОВИМА У ЗОНИ МАНАСТИРА. ОН ЈЕ ПОНОВО ПОЗВАО МЕЂУНАРОДНЕ ПРЕДСТАВНИКЕ, АЛИ И ПОЛИТИЧКЕ ПРЕДСТАВНИКЕ СРБА НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ ДА СПРЕЧЕ ТЕРОР НАД СВЕТИЊОМ.

ЊЕГОВИ АПЕЛИ КРАЈЕМ МАЈА УСПЕЛИ СУ ДА НА НЕКО ВРЕМЕ ЗАУСТАВЕ НЕЛЕГАЛНЕ РАДОВЕ НА ИЗГРАДЊИ ПУТА.

 

 

Драги читаоци, да бисте нас лакше пратили и били у току, преузмите нашу апликацију за АНДРОИД

iskra.co

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име