Među 30 do sada objavljenih nacrta, uvrstila je i predlog Živojina Petrovića, pod nazivom MOON ECO ALARM.

Kako Petrović navodi, neke od najvećih svetskih investicija su trenutno vezane za svemirsku-kosmičku industriju, a u deceniji koja je pred nama se očekuju veliki pomaci u toj oblasti. Najveće investiciji dolaze iz Amerike, Kine, Evropske Unije…

Pošto je investicija mnogo, a ideja malo, on se odlučio da doprinese svojom nesvakidašnjom idejom. Nudi rešenje u vidu postavljanja alarma koji bi blinkao ako bi zagadjenje bilo u porastu.

MOON ECO ALARM je zeleni laser jačine oko 300 Kw koji bi mogao da dopre do Zemlje i bude vidljiv u prečniku od 3.000 km. Kako bi se dobio efekat blinkanja, Živojin Petrović predlaže, da se po zadatom algoritmu laser pomera i tako ,,obasjava – šara” celu površinu Zemlje koja je u tom trenutku okrenuta ka Mesecu, te bi se posmatraču činilo kao da neka lampica blinka.

,,Za sada imamo samo jednu Zemlju, a trenutno na njoj crpimo prirodu 1,75 puta brže nego što njen ekosistem može da se regeneriše. Pored toga, rešavanje ekološkog problema je postalo krucijalno i neminovno, kako za život, tako i za svaki dalji napredak u nauci i tehnologiji. Jedna od najvećih prepreka jeste svakako i slabo razvijena ekološka svest, kako državnika tako i ogromnog dela populacije. Čovečanstvo se suočava sa katastrofalnom ekološkom situacijom i krajnje je vreme da se uključi globalni Eco Alarm na Mesecu.“

Između ostalog, bila bi to i zelena ,,lampica” koja bi motivisala ljude, posebno naše najmlađe, da se interesuju za svemir, istražuju, šire svoje znanje, kreativno razmišljaju i možda poprave ono što smo mi pokvarili.

Idemo na Mesec da spasemo Zemlju! – poručuje Živojin Petrović.

 

 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku, preuzmite našu aplikaciju za ANDROID

 

 

serbiantimes.info

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime