Често од превелике бриге и преокупираности проблемима постанемо зависни од негативних мисли. Све што нам се догађа и све што доживљавамо посматрамо у лошем светлу. Временом, то постане једини начин размишљања, те заборавимо да има још нечег лепог у свету око нас. Ова поучна прича о професору и лекцији коју је дао својим студентима показаће вам да постоје бољи и квалитетнији начини да се проведе живот.

Црна тачка на белом папиру

Једног дана професор је ушао у учионицу и замолио своје ученике да се припреме за тест изненађења. Са нестрпљењем су чекали на свом столу да започне тест. Професор је поделио папире са текстом као и обично окренутим према доле. Једном када их је све поделио, замолио је ученике да окрену страницу и започну. Тест је заиста био право изненађење, јер се није састојао од питања. На њему је била само једна црна тачка у средини странице.

Професор је, видевши израз лица сваког студента, рекао следеће: „Желим да напишете оно што тамо видите.“ Збуњени студенти започели су са необјашњивим задатком. На крају часа, професор је узео све папире за одговоре и почео читати сваки наглас пред свим ученицима. Сви су они, без изузетка, описали црну тачку, покушавајући да објасне њен положај у средини листа, обим, начин на који је обојена и слично.

Након што су прочитани, учионица је утихнула. Професор је почео да објашњава: „Нећу вам то оцењивати, само сам хтео да вам дам нешто о чему ћете размишљати. Нико није писао о белом делу папира. Сви сте били усредсређени на црну тачку и исто се дешава у нашим животима. Имамо бели папир за посматрање и уживање, али увек се фокусирамо на тамне тачке. Наш живот је дар који нам је Бог дао са љубављу и пажњом. Увек имамо разлога за славље, природа се обнавља сваког дана, наши пријатељи око нас, посао који нам омогућава живот, чуда која свакодневно виђамо. “

„Ипак, инсистирамо на томе да се фокусирамо само на тамне тачке, здравствене проблеме који нас муче, недостатак новца, компликоване односе са чланом породице, разочарање са пријатељима и томе слично. Тамне тачке су врло мале у поређењу са свим оним што имамо у нашим животима, али они су они који загађују наш ум. Скидајте поглед са црних тачака у вашем животу. Уживајте у сваком свом благослову, у сваком тренутку који вам живот пружи. Будите срећни и живите позитивно!“

Наравоученије

Kао што је професор објаснио, живот је врец́а добрих и лоших ствари, сви заједно имамо позитивне и негативне ствари. Али увек се морамо више концентрисати на позитивне вредности за здрав и срећан живот. Живот иде даље без обзира на то, немојте губити време на размишљање о негативним стварима.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име