Време његове владавине обележио је и настанак првих демократских институција у Србији. Важио је за поштеног и доброг човека благе нарави. Звали су га и „Ослободилац“ и „Стари краљ“, а од милоште и „Kраљ Пера“ јер је међу обичним светом био невероватно вољен. Анегдоте и легенде из његовог живота и данас се радо препричавају. Ово је једна од њих.

Период владавине краља Петра И Kарађорђевића везује се за процват грађанских права и слобода, као и стварање грађанског друштва у Србији, пише „Историјски забавник“.

Мало је ипак познато да је овај краљ живео само од плате коју је за свој “рад” добијао од Владе.

Тако се догодило да је за удају своје ћерке краљу Петру хитно било потребно 200.000 динара. За помоћ се обратио Лази Пачуу, тадашњем министру финансија.

Звучни невероватно, али прича каже да краљ толику суми није имао. Смислио је да узме новац из државне касе одмах, а да му се износ после одбија месечно од плате. Овај предлог министар је одбио!

– Не може! Умре краљ, не дај боже, а смртан је као сви ми. Kо ће онда да врати дуг државној каси?! Зна се, Лаза! Или, политичари натерају краља да абдицира. Kо ће да плати дуг?! Опет Лаза! – овако је министар образложио своју одлуку.

Господин Лаза је саветовао краља да подигне кредит, јер Влада једне државе није ту да испуњава жеље владара.

Прича каже да је краљ Петар није наљутио већ је новац заиста узео од банке. Лаза Пачу понудио је да му буде жирант.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име