….Данас немамо једну повест, једну причу која би нас спајала као народ, као људе, и која би нам омогућила да оставимо траг у историји за коју смо одговорни. Процес секуларизације претворио је у прах хиљадугодишње обреде, космогонијска тумачења, веровања која су била толико укорењена у човечанство као што су она о поновном сусрету са умрлима, исцелитељској моћи крштења или опроштају грехова.

Како, међутим, могу да буду лажне велике истине које нам откривају људско срце кроз неки мит или кроз неко уметничко дело? То што нас још увек узбуђују згоде и незгоде оног одрпаног витеза из Ла Манче јесте зато што нам нешто тако смешно као његова борба против ветрењача открива поражавајућу истину о људској судбини. Исто се дешава и са сновима, о којима се може рећи све сем да су лаж. Када су, међутим људи преценили оно рационално у себи, потцењено је све што није имало логичко објашњење. Зар је уопште могућно објаснити оне велике вредности које чине људски живот, као што су лепота, истина, солидарност или храброст? Мит, као уосталом и уметност, изражава једну врсту стварности на једини начин на који може буде објашњена. Он, у суштини, одолева сваком покушају рационализовања, и његова парадоксална истина пркоси свим категоријама аристотеловске или дијалектичке логике. Кроз та дубока испољавања свог духа, човек додирује саме основе свог постојања и постиже да свет у коме живи задобије смисао којег нема. Управо због тога, сви филозофи и уметници, увек када су тежили да достигну апсолут, морали су да прибегну неком облику мита или поезије….

Највеће осиромашење једне културе јесте тренутак у којем неки мит у народу почиње да се дефинише као лаж. То се догодило у класичној Грчкој. Пошто су срушени ондашњи митови, Лукреције приповеда да је видео „ојађена срца у свим домовина; прогањан непрестаном грижом савести, ум није био кадар да се ратерети и био је принуђен да олакшање потражи у непрестано јадиковању.“ Као и кућа што се руши када се поруше њени темељи, тако и заједнице почињу да пропадају када њихови митови изгубе свој сјај и своју снагу.

srodstvopoizboru.wordpress.com

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име