На питање шта сматра менталним здрављем, Фром је одговорио:

„Оно што ја сматрам менталним здрављем бојим се да се разликује од онога што многи други психијатри или психолози мисле да је ментално здравље.

Не желим бити неправедан и свакако не мислим да је то мишљење свих психијатара, надам се да много њих не дели то мишљење. Но, свакако, мишљење многих је да је ментално здравље исто што и прилагођавање, исто што и не бити болеснији од просечне особе, исто што и бити изравнан са тренутним друштвеним нивоом незадовољства, не издваја ти се из слике општег стања људи.

Али постоји и други аспект тога. Многи људи данас дефинишу ментално здравље заправо као одсуство болести. Болест се притом често дефинише у смислу недостатка прилагођавања или у најмању руку, у терминима конкретних симптома попут несанице, алкохолизма и других.
Ја бих ментално здравље дефинисао не у смислу одсуства болести, него у позитивном смислу здравља, добробити, благостања.“

Шта то благостање обухвата?

„То је врло чудна ствар. Благостање је необјашњиво али га препознате кад га видите. У ствари, немате прилике да га видите често зато што су данас веома ретки људи који живе у благостању.

Рекао бих да се пре свега благостање приказује у виталности и енергији неке особе. Али не у енергији опсесивне врсте, већ у енергији особе која може да буде сама са собом, која може бити са другом особом без покушавања да побегне.

Благостање можете видети у радости неке особе, али истовремено и у њеној способности да буде тужна кад за то постоји разлог. Благостање можете видети у њеном неограниченом занимању и реаговању на људе и ствари. Можете видети у бистрини њене свести о другим људима и ситуацијама.

Могли бисте је чак измерити и у тонусу њених мишића. Могли бисте је чак измерити и физиолошки, а можда би је биолози већ измерили кад би били више заинтересовани за благостање него за одсуство болести.“

Може ли се благостање субјективно измерити?

„Не. Мислим да као и код било ког другог мишљења о себи, већина онога што људи мисле о свом благостању је илузија. Многи се данас осећају добро јер узимају средстава за смирење или бензедрин или нешто друго или алкохолно пиће или морају да се забављају или понашају на неки други опсесиван начин.

Изјаве људи о личном благостању и срећи крајње су непоуздане.“

 

Детињарије

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име