Након Аја Софије, Ердоганова влада је претворила још један локалитет Светске баштине, Цркву Хора („Црква Светог Спаситеља у Хори“), у џамију у Цариграду.

Цркву Хора су Османлије први пут претворили у џамију у 16 веку, а музеј је постао 1958. године, али прошле године је Врховни суд Турске пресудио да је треба поново претворити у џамију. Одлука још није спроведена у дело.

У петак ујутро објављено је у Владином гласнику, да ће се одлука одмах имплементирати, а мозаици јединствене лепоте биће покривени. Ово ће вероватно бити једна од „добрих вести“ коју ће Ердоган објавити у току дана, поред оних о енергији.

Примећује се да се обнављање и откривање мозаика настављало у Цркви.

Црква Хора, данас позната као Карије Ками (такође Kariye Müzesi), била је грчко-хришћански манастир у Цариграду, који су Османлије претворили у џамију у 16. веку. Као музеј постоји од 1958.

Манастир је изграђен на месту тренутног насеља Едирнекапи, јужно од Златног рога и близу Теодосијевих зидина. Данас је споменик познат као Музеј Хоре. Главна црква се не може посетити јер је у процесу рестаурације. Такође је спољни део цркве прекривен рестаураторским радовима (мај 2017).

Изнад великих врата са којих су људи улазили у храм из есонартекса (или унутрашњег нартекса) налази се слика Теодора Метохита, у мозаику, који приказује Метохита који представља модел своје цркве Вазнетом Спаситељу Христу. Црква је имала два нартекса која су украшени мозаицима и фрескама Теодора Метохита.

Мозаици ексонартекса (или спољног нартекса) су шест полукруга који приказују Христа који лечи разне болести. Такође многе иконе украшавају куполе и зидове. Ове иконе су међу најлепшим византијским уметничким делима. Боје су живе, однос удова је складан, а израз лица природан.

Средња купола има пукотину по средини. Унутар цркве су сачувани разни мермери који се складно уклапају.

Османлије су нека подручја покрили кречом.

 

 

 

Са енглеског превела Редакција ЧУДО

Драги читаоци, да бисте нас лакше пратили и били у току, преузмите нашу апликацију за АНДРОИД

orthodoxtimes.com

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име