БЕОГРАД – Викар Његове светости патријарха српског Иринеја, епископ ремезијански Стефан изјавио је да ће се након васкршњег поста вјерници причешћивати у посебним условима.

– Сваки верник који пожели да се причести може да позове свештеника и он ће доћи у његов дом, поштујући све мере заштите. То је сасвим практично и једноставно као што волонтери помажу старијима, тако су и свештеници на услузи својим верницим – изјавио је владика Стефан за „Блиц“.

Владика Стефан који је јуче служио литургију у крипти Храма Светог Саве на Врачару, који је већ неко вријеме затворен за посјетиоце и вјернике због епидемије вируса корона, оцијенио је да ће све ово брзо проћи и да је важно схватити да све бива по промисли Божијој.

– Ми нисмо затворили веру, светињу и Бога. Преносим благослов на све и апелујем и молим, останите код куће. Шта је светија и боље него твој дом, понађи се осмисли свој живот, поготово сад кад је часни пост – поручио је владика Стефан.

Он је истакао да се Црква данас радује јер зна да су пуни домови вјерујућих људи и да се нада да ће Бог наградити српски народ када види његову солидарност и уреднодност у сваком смислу те ријечи.

– У Србији је дошло време да се људи моле у својим кућама, а кад дође још топлије време поново ћемо цркве отворити, окитити иконе цвећем и верујем да ће доћи још више људи у Храм. Надам се да ће доћи и они који никад нису били – рекао је владика Стефан.

Он је истакао да Црква воли да се Васкрс заједно прослави и да буду пуни храмови, али да је можда ово вријеме да се људи прије свега измире са својим ближњима.

– Можда треба да проведемо празни заједно у свом дому да се мало боље погледамо, да прихватимо слабости других, да заједнички опростимо. Тиме ћемо бити сви бољи, а када то урадимо у свом дому, у својој улици, у свом граду, у својој земљи, онда је та земља препорођена и света – објаснио је владика Стефан.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име