Епископ бачки Иринеј рекао је у беседи да је патријарх Иринеј био омиљен код већине људе, као и да су сви „разумевали ту доброту, јеванђељску, којом је његова личност зрачила“.

„Умео је да, не само сачува хладнокрвност, него да узврати пажњом и добрим делима управо оним људима који су му наносили неправду“, рекао је епископ бачки.

Како је истакао, патријарх је у сваком дијалогу, био отворен, искрен и добронамеран, наводећи да је његова мекоћа била његова снага, а његова уздржаност била његова мудрост.

„Ми смо у данима када се у свету говори виче и кличе, пише, објављује о миру, можда више него у свеколикој историји човечанства, а опет, у ове наше дане, ни спољашњи, као одуство ратовања, болести, а поготово као мир духовни као да никада није био удаљенији од човечнства, па и нас православних хришћана“, поручио је у беседи епископ бачки Иринеј.У беседи током заупокојене литургије патријарху Иринеју, епископ је рекао да разлог за „удаљеност мира“ лежи у томе што људи заборављају основну истину – да је мир међу нама и са нама немогућ без нас са самим извором мира – са самим Господом“.

Епископ Бачки Иринеј рекао је да је пратријарх Иринеј био понекад изложен неправедним осудама – неки су говорили да није довољно савремен, а други да је ригидан, да показује нетрпељивост коју преписују и цркви, а трећи како је сувише попустиљив и спреман на компромисе.

„Ништа од свега тога није истина зато што је патријарх како му је име глаасило, био је човек мира и мироносца и миротворца и међу људима, хришћанима и народима“, каже епископ Бачки.Испраћамо га више са радошћу него са жалоћу, рекао је епископ.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име