Образовање и култура су огледало сваког народа и сваке цивилизације. То огледало у сваком тренутку треба да покаже новим нараштајима како су живели и шта су радили наши преци и савременици. Оно нам приказује слику коју смо сами о себи створили. Да би то огледало пружило праву слику морамо га стално умивати и сређивати како би та слика била реална у сваком тренутку.

Наши далеки преци су створили језик и писмо којим смо кроз историју могли да забележимо и сачувамо за будуће нараштаје. Ти писани документи могу бити сачувани кроз књиге и друге писане документе као сведочанство за наше потомке. Књига је ризница у којој се чувају највећа блага сваког народа. Ове чињенице и наша жеља да књиге саберемо и усмеримо до оних који имају вољу и жељу да открију и допру до блага и мудрости које књиге чувају, учиниле су да дођемо на идеју да пре пар година формирамо ЕКИПУ ,,КЊИГОМ ДО САЗНАЊА,, Чланови екипе су били академик проф др Љубиша С Стојмировић Мсц Дејан М Баљак и др Стојан Љ Стојмировић проф. Кренули смо скромно са књигама које су биле наше власништво и књигама које смо куповали од својих личних средстава. У почетку смо књиге поклањали различитим организацијама и појединцима, али због чињенице да појединци књиге које смо им поклонили касније продају променили смо политику нашег деловања и данас књиге поклањамо школским и месним библиотекама, црквама,храмовим, манастирина и другим организацијама којима су књиге потребне и које ће водити рачуна о нашим поклонима.

Првих хиљаду књига поклонили смо основној школи у Бачини која је имала пех да јој изгори библиотека са пар хиљада књига, обданишту у Власотинцу које је такође страдало у пожару, Колу српских сестара, библиотеци у Црној Трави. Хиљаде књига су поклоњене и нашим грађанима на Косову и Метохији у Приштини, манастиру Грачаница, основној школи Вук Караџић у Лепосавићу где смо за Дан школе сваком ученику поклонили по једну књигу. Трудимо се да стигнемо до сваког места до сваке школе, библиотеке и да пружимо свима да користе оно што је у књигама записано. Где год има наших људи који су жељни да се друже са књигама ми смо им на услузи. Тако смо стигли до многих градова и места где има наших људи.

Били смо у Пули, у Српском културном друштву, после земљотреса на Банији посетили смо људе у тим местима и поклонили преко хиљаду књига. Путеви књиге су нас водили и у Републику Српску, у Црну Гору, Македонију, Босну и Херцеговину , Словенију. Како смо ширили наше активности многи од наших пријатеља, познаника, комшија и многих знаних и незнаних су нам се обраћали са жељом да нам поклоне књиге или са предлозима где и коме треба поклонити књиге. Године 2022. министарство просвете нас је почаствовало СВЕТОСАВСКОМ НАГРАДОМ и од тог тренутка ми имамо још већу обавезу да наставимо са овом акцијом и да докажемо да смо заслужено постали носиоци овог највећег признања у области просвете и културе.

Наше активности усмерене су и на сарадњу са Храмовима, Манастирима и Црквама којима смо до сада поклонили стотине књига. Били смо у манастиру Тумане, Студеница, Рајиновац, у Храму Христа Спаса у Бањалуци, у женском манастиру Ћелије Пиперске у Црној Гори у Храму Покрова Преподобне Богородице у Лакташима. Посебно смо поносни што смо учествовали на стварању отворених библиотека у Сврљигу и селу Горње Гаре у Црној Трави. Вољни смо за сарадњу са свима који воле и цене књигу и богатство које нам она пружа. Ваше савете и предлоге шаљите на адресу:

ljstojmirovic@gmail.com

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име