Норвешки сликар, по некима претходник експресионизма, по некима типичан представник тог сликарског правца, Едвард Мунк, рођен је 12. децембра 1863. године у Лотену, у Норвешкој. Као сликар, брзо је препознат као иноватор у Немачкој и Централној Европи. Његова каснија дела привукла су највише пажње и инспирисала многе уметнике.

Многи стереотипи настали око Мунка, и иако је већина тачна, оно што је заиста дефинисало величину његовог дела је храброст у превазилажењу сопствених страхова и у завештавању историји уметности с огромним и непроцењивим делом. На крају свог живота норвешки уметник написао је: „У својој уметности сам покушао да објасним живот и његов смисао, такође сам покушао да помогнем другима да разумеју свој сопствени живот.“

Мунково детињство обележиле су две преране смрти: смрт мајке и сестре Јоане Софије. Ови тужни догађаји дефинисали су његово дело и претворили га у израз бола и искуства смрти, усамљености, тескобе и, неминовно, старости, теме које ће се понављати у његовом раду. Слике попут „Болесне девојке“, „Смрт у соби“ и „Мртва мајка са девојчицом“ опсесивна су понављања која показују снажан утицај који су губици мајке и сестре имали на уметника.

Током боравка у Паризу 1885. године, Мунк је ступио у контакт са најнапреднијим сликарским покретима времена које су водили уметници попут Пола Гогена и Тулуза Лотрека. Знање других уметника натерало је Мунка не само да замишља уметност на другачији начин, већ је почео да дефинише карактеристике које ће обележити његово будуће дело: шематски изрази и симболичка употреба боја. Али с друге стране, боемски живот Париза одвео је Мунка у алкохолизам и неурозе због љубави с Емили Таулов.

Мунк се 1892. године преселио у Берлин, а у јесен 1893. године насликао је оно што је можда постало и његово најславније дело, „Крик“, чији је главни лик инспирисан перуанском мумијом коју је уметник једном видео у Паризу; Мунк је урадио четири верзије „Крика“: оригинал из 1893. године, изложен у Националној галерији у Ослу; друга верзија у Музеју Мунта у Ослу која је украдена 2004. године и рестаурисана 2006. године; трећа припада истој институцији, а је четврта у приватној колекцији.

Према Ђулији Бартрум, рестауратору Британског музеја, слика јасно показује да је протагониста дела особа која чује врисак, а не особа која вришти. Слика одражава сликарева осећања када је на обалама норвешког фјорда видео природу црвену од ватре.

Мункова више него вероватна биполарност – која га је довела у психијатријску болницу – претерана страст према женама, олујни односи и опсесивно-психотична жеља за аутопортретом натерали су многе ауторе да га пореде с Ван Гогом. Отприлике педесет аутопортрета које је сликао током свог живота чини се да истиче потребу да има доказ о сопственом постојању које непрестано види његову слику заробљену на платну или на фотографији.

Такође, сматрао је да га жене одвраћају од мисије коју је морао да обавља као уметник. Али богата наследница Тула Ларсен постала је опседнута норвешким уметником да није марила за то што је хронични алкохоличар, депресиван или банкротиран; Тула је желела да се уда за њега и чак је понудила да му финансијски помогне. У почетку је Мунк дозволио себи да буде вољен, али мало по мало, удаљио се од ње и њено присуство га је толико опседало да је добровољно отишао у санаторијум, како би је се ослободио.

Бурни односи окончани су прво браком, па потом и разводом.

Мунк наставља да слика и враћа се у Норвешку 1909. године, где индустријалац Мејер откупљује део његових слика. Под нацистичком владавином у Немачкој , Мункови радови су уклоњени из музеја јер су сматрани „дегенерираним“. Са нацистичком инвазијом на Норвешку ствари су се погоршале, јер су сва његова дела уклоњена из музеја. Мунк није желио да има било какве односе с нацистима.

Мунково здравље је увек било крхко и, како је сам уметник препричавао, „кад сам се родио, пожурили су да ме крсте, јер су веровали да ћу умрети“. Творац великих дела, уметник који је обележио 20. век, умро је од упале плућа, у тишини и самоћи, 23. јануара 1944. године у 80. години живота.

„Болест, лудило и смрт били су три анђела који су боравили у мојој колевци и од тада ме прате целог живота“, записао је.

 

 

Драги читаоци, да бисте нас лакше пратили и били у току, преузмите нашу апликацију за АНДРОИД

nationalgeographic.rs

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име