Пронашли су, такође, 30 мањих лезија по костима главе, што сугерише да се рак ширио. Пронађена лобања је припадала мушкарцу који је имао око 30 до 35 година када је умро, рекли су истраживачи који сматрају да су резови вероватно направљени оштрим предметом, јер су стари Египћани можда покушали да операцијом отклоне тумор.

„Када смо први пут посматрали резове под микроскопом, нисмо могли да поверујемо шта је пред нама”, рекла је Татјана Тондини, истраживач са универзитета у Тубингену, у Немачкој.

Едгард Камарос, палеопатолог са Универзитета Сантјаго де Компостела у Шпанији, каже да би хируршки резови могли да буду и резултат неке врсте медицинске аутопсије, како би се сазнало више о болести након смрти.

„Обе могућности откривају неку врсту хируршке интервенције блиско повезане са туморима – и то је невероватно. Ово откриће је јединствен доказ како се древна египатска медицина покушала да се носи ас раком илида га истражи, и то пре више од 4000 година”, објашњава Камарос.

Истраживачки тим, је, такође, анализирао још једну лобању, стару више од 2000 година, која је припадала жени која је можда била старија од 50 година.

Открили су велику лезију која је била последица највероватније малигног тумора који је уништио кост.

„Знамо да је то био рак на основу карактеристика лезија на тим костима. Приликом анализе коштаних структура микро-ЦТ скеном изнутра, пронашли смо врло јасне канцерогене карактеристике”, истакао је Камарос.

Обе лобање потичу из Дакворт збирке Универзитета у Кембриџу, где се налази једна од највећих збирки људских остатака у Великој Британији.

Рак је са нама од самог почетка

У истраживању које је објављено у часопису Фронтиерс ин Медицине, тим научника сугерише да је ова болест, иако се често сматра болешћу коју је узроковао човек уз помоћ фактора околине, као што су загађење и исхрана, такође, погађала и древне цивилизације.

„Истина је да се рак доживљава као модерна болест, углавном повезана са западњачким навикама и карциногенима из околине. Међутим, рак је с нама од самог почетка, на многе начине. Чак су и диносаури патили од ове болести”.

Древни Египћани били су познати као врло вешти у медицини И имали су напредно знање о анатомији и хирургији.

Докази упућују на то да су могли да идентификују, опишу и лече ране, болести и преломе, као и да стављају зубне пломбе. Ипак, рак је био граница њиховог медицинског знања, рекли су истраживачи.

 

 

 

magazin

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име