Тројице-Сергијева лавра је један од најзначајнијих духовних центара Русије и највећи мушки манастир Руске православне цркве, у чијој су изградњи учествовали и монаси са Косова и Метохије.

Овде је сахрањен Борис Годунов; овде је крштен Иван Грозни; овде су долазили и молили се руски цареви из династије Романових; а данас је, кажу, ово једно од омиљених места патријарха московског и целе Русије Кирила.

Налази се на око 70 километара од Москве, у Сергијевом Посаду, једином граду у московској регији који је укључен у Златни прстен Русије. Познат је по својим древним манастирима и храмовима, а годишње га посети и милион и по туриста.

Тројице-Сергијева лавра је несумњиво главна атракција Сергијевог Посада, а његова архитектонска целина обухвата 11 цркава у којима се чува чак 130 моштију или честица моштију светаца. Лавра је била седиште Московске патријаршије све до 1983. године, када је то постао Даниловски манастир у Москви, а игуман је, по традицији, сâм руски патријарх.

Манастир је у 14. веку основао један од најпоштованијих руских светаца — Свети Сергије Радоњешки, са братом Стефаном. Дрвену цркву у част Светом Тројству саградили су на брду Маковец, усред непроходне шуме, као усамљено место за молитву.

У архивама које се чувају у Лаври, забележено је да су овде почетком 15. века долазили и српски монаси са Косова и Метохије. Нажалост, њихова имена нису позната.

„За време турског јарма, многи српски монаси тражили су заштиту у Русији и нашли су је овде — у руским манастирима. Управо су они, заједно са руским монасима, 1422. године саградили Храм Свете Тројице, где почивају мошти Светог Сергија. И још један велики српски монах је у 15. веку дошао у Русију са Свете Горе. Највероватније је био позван да дође. Био је врло образован теолог, учен човек, јеромонах — Пахомије Логофет, који је скоро три деценије провео у Русији, где се бавио писањем житија многих руских светитеља. Једанаест година их је писао, обилазећи наше руске манастире, проучавајући документе и архиве, а једно време је боравио и у овом манастиру. Руска православна црква сматра Пахомија Логофета једним од најпознатијих црквених теолога и писаца 15. века, једним од оснивача хагиографске литературе“, каже  Елена Сајенко, туристички водич.

 

Легенда каже да ће Русије бити докле год је Тројице-Сергијеве лавре. Такво веровање је настало након изјаве једног од архијереја који су служили у Аустралији у руској цркви. Он је рекао: „Докле год гори кандило око кивота са моштима Светог Сергија, биће и Русије.“

Данас у Лаври живи око 200 монаха, а ово свето место остаје центар руске духовности. Од 1993. године налази се на Унесковој листи светске културне баштине.

Новинарка Спутњика Оливера Икодиновић у видео-блогу „Моја Русија“ води вас сваке друге недеље на вама позната, али и скривена места Москве и Русије. Завирите са нама у различите кутке Русије и њене престонице, упознајте њихове лепоте и традицију и осетите дух земље и душу Руса.

Спутник

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име