Kрај је летњег распуста, а и календарски крај лета се ближи. Дани су већ мало краћи и за већину нас одмори које смо планирали сада су одмори којих се присећамо. И док се многи радују свежијем времену, повратку рутини и куповини нове одеће за ново годишње доба, други жељно гледају у сунце и у себи га моле да што дуже остане овако топло и високо на небу. Сезонска депресија (односно сезонски афективни поремећај) је опште позната појава у популацији и настаје услед неколико различитих фактора. Чак и ми који немамо сезонску депресију примећујемо како нас све тмурније време чини тмурније расположеним. Последње топле дане ово чини додатно меланхоличним, а одбројавање до до следећег првог лепог дана већ почиње. Ево како да Вам ти дани брже и лакше прођу.

Пронађите чари у сваком добу

Свако годишње доба има своје чари. За лето то су дуги и топли дани, мање обавеза и више активности напољу. 1 летовање, не смемо заборавити летовање. Међутим и друга годишња доба имају своје чари. Јесен доноси лишће које хрска под ногама, топле кафе и чајеве уз ритмично добовање кише на прозору и још прегршт лепих дана као створених за излете и разне активности. Зима је време празника, зимовања, а ако будемо имали среће и снега и свега што он доноси. Пролеће је период када се природа поново рађа, када се сунце поново пење на небу, када све мирише. И да, свако од ових годишњих доба има и своје лоше стране. Али има их и лето. Kолико пута сте хтели да се бућнете у фонтани да би се макар мало расхладили? Да ли сте се возили са посла крцатим аутобусом без климе на 30+ степени? Ето, онда сте се управо сетили и лоших страна лета.

Исто тако, искористите све што нам свако од доба нуди. Можда не можете да се купате на базену или у језеру, али коначно можете на дуге шетње и у току дана. Можда зими не можемо да будемо напољу толико дуго, али зато су ту друштвене игре, филмови и серије и топла ћебад. Ту су и зимски спортови, међу којима ћете скоро сигурно наћи неки који Вам се допада.

Планирајте

Маскенбали поводом Ноћи Вештица све су распрострањенији и код нас, барем у виду различитих журики и маскенбала. Можете већ сада да кренете да смишљате свој костим за ту прилику. Можда сте пре тип људи који воли Нову годину и Божић. Или тада имате одмор па можете на зимовање. Можда већ маштате о следећем лету и гледате који ћете смештај да резервишете. Било како било, планирање онога што нас радује олакшава нам дане које до тога одбројавамо. Уз то, многе муке око организације могу се решити ако кренемо на време да размишљамо, а и велике су шансе да ћете проћи јефтиније. Зато ако сматрате да је прерано да сада гледате тај лет за Барселону за Нову Годину, није.

Kористите сваки дан

Лето још није готово, а како је било претходних година могуће је да се лепо време неће предати до новембра. Уз то, нешто ниже температуре коначно ће нам дати прилику за све оно што смо желели током лета, а нисмо могли због врућина. Зато искористите сваки леп дан највише колико можете. Некада ће то бити само у виду шетње после посла, некада ће то бити излет или чак пут на пар дана. Можете организовати и роштиљ са пријатељима, или се договорити за још једну утакмицу баскета. Не дозволите да Вас први тмурни дани и ранији заласци сунца одмах отерају у четири зида.

Опростите се од лета

Често дуже тугујемо за оним стварима које нисмо могли да окончамо како смо желели. Те приче у нама остају незавршене и због тога нас дуже тиште. Зато осмислите неки начин на који ћете се поздравити од лета, ставити тачку на крај те приче. То може бити неки једноставнији ритуал, попут последњег роштиља на отвореном у години. Може бити и нека креативна активност, као што је прављење споменара са лета, било физичког било дигиталног. Може бити и необичан плес или песма. На крају крајева, битно је да то буде Ваш ритуал, нешто што Вама прија и ставља позитивну ноту на опроштај.

Лета пролазе, али исто тако и долазе. Безвезе је седети и туговати за прошлим летом, или ишчекивати следеће. Јер то су само три месеца у години, где је осталих 9? Изађите и удахните свеж ваздух зиме. Или супротно, склупчајте се под ћебе и читајте. Само не дозволите себи да Вас лето пита где Вам је зима била.

 

psihocentrala.com

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име