УМЕСТО ПРОЛОГА

Divide et impera (Завади па владај) једна је од најславнијих латинских изрека која се приписује Јулију Цезару. Од његових времена, а највероватније и пре, је то једна од врхунских максима политике и социологије, у науци о владању. Она представља комбинацију политичких, војних и економских стратегија која омогућују успон и одржавање моћи, разједињавањем својих противника, тако да се нису у стању супроставити.

КОЛА ПИЋА

Cоlа или Кола пиће представља врсту слатког газираног пића које је обојено карамелом и у себи садржи кофеин. Назив Кола настао је од кола ораха из кога се екстраховао кофеин. Сви остали састојци Кола пића представљају резултат слободне воље произвођача. Наравно, остали састојци су из маркетиншких разлога обавијени велом тајне. Но суштина Кола пића је вода (H2O), угљен диоксид (CO2) и шећер.
Најпознатија Кола пића на свету су Кока Кола и Пепси Кола. Кока Колу је створио фармацеут Џон Пембертон из Аталанте 1886. године. Кејлеб Бредем апотекар из Њу Берна је осмислио пиће које се звало Бредово пиће а касније му променио име у Пепси Кола. Након успешне рекламе и продаје у оквиру своје апотеке 1902. оснива предузеће Пепси Кола са којим аплицира на тржишту за заштиту робне марке. Бредем је продао Пепси као робну марку другој компанији.
Седиште компаније Coca Cola налази се данас у Аталанти (САД), док је данас компанија PepsiCo светски лидер у сегменту готових грицкалица, хране и пића, са преко 280.000 запослених и приходом од чак 60 милијарди долара. Седиште ове компаније је у Харисону (САД). Обе ове компаније послују по целом свету и сматра се да је продајни однос Кола пића 4:1 у корист Кока Коле.
Данас у свету разликујемо Транснационалне и Мултинационалне компаније. Транснационалне компаније су власништво једне земље, имају централизовану управу и филијале у више земаља, док су мултинационалне компаније власништво више земаља.
Други светски рат je био један од најразорнијих и најтрагичнији сукоба у новијој историји. Америчко ратовање у Вијетнаму можда можемо узети за парадигму најглупљег, али нема сумње да титулу најскупљег носи вековно ривалство кока коле и пепси коле. Овом конфликту можемо додати и епитет најузалуднији, јер нема баш мало оних који ће приметити да су та два пића, у ствари, једно те исто, без обзира што се два гиганта из петних жила упињу да није тако. Но, многи теоретичари завере сматрају да је овај сукоб фингиран због чињенице да би човечанству било досадно да пију само једно Кола пиће.
Чињеница је да је човек предложио човеку да пије Кола пића. Он то својом слободном вољом прихвата или одбија.

ХЛЕБ

Хлеб наш насушни (у комшилуку крух) је врста хране која се најчешће прави печењем теста чији су основни састојци брашно и вода. Најчешће се додаје и со, квасац, шећер и јестиво уље, а понекад и зачини (на пример сусам). Хлеб је већ дуго времена основна намирница у исхрани у многим културама. Током читаве историје био је популаран широм света и једна је од најстаријих вештачких храна. Хлеб је био значајан од самог зачетка пољопривреде.
За нас је занимљиво поменути таин. Таин је врста војног хлеба начињеног од специфичне мешавине раженог и белог брашна, која је могла је да траје дуго и даје снагу и гипкост српским војницима у борби. Реч таин је турског порекла и значи следовање, а сваком српском војнику следовало је једна векна од 800 грама хлеба дневно. Чињеница да је обавезни део униформе српског војника била торбица за хлеб, сведочи о томе да је таин заиста био светиња за војника, коју је он мора све време рата да конзумира како би преживео све недаће и оскудице у исхрани.

ВИНО

Вино је пољопривредно-прехрамбени производ, добијен потпуном или делимичном алкохолном ферментацијом свежег грожђа, кљука или шире од грожђа, винских сорти винове лозе. Најранији познати трагови вина потичу из Грузије (око 6000 п.н.е), Ирана (Персија) (око 5000 п.н.е), Јерменије (око 4100 п.н.е) и Сицилије (око 4000 пне). Вино је стигло на Балкан до 4500. године пре нове ере, а конзумирало се и славило у старој Грчкој, Тракији и Риму. Током историје, вино се конзумирало због свог опојног дејства. Псалмопојац Давид збори: Проузрасташ траву за стоку, и зелен на службу људима, да произведу хлеб из земље, и вино весели срце човека; да уљем улепша лице своје, и хлеб срце човека укрепљује. (Псалм 103 14,15).

ИСТИНА је ово:

После једења мане небеске људима су уследиле речи Христове које је изрекао у Капернауму пре Тајне Вечере (Јн. 6, 53-56): А Исус им рече: Заиста, заиста вам кажем: ако не једете тијело Сина Човјечијега и не пијете крви његове, немате живота у себи. Који једе моје тијело и пије моју крв има живот вјечни; и ја ћу га васкрснути у посљедњи дан. Јер тијело моје истинско је јело, а крв је моја истинско пиће. Који једе моје тијело и пије моју крв у мени пребива и ја у њему.
Еванђелиста Лука саопштава: И узевши чашу заблагодари, и рече: Узмите и раздијелите је међу собом; Јер вам кажем да нећу пити од рода виноградскога док не дође Царство Божије. И узевши хљеб заблагодари, преломи га и даде им говорећи: Ово је тијело моје које се даје за вас; ово чините за мој спомен. А тако и чашу по вечери, говорећи: Ова је чаша Нови завјет у крви мојој, која се за вас пролијева.(Лука 22. 19-20).

РАСКОЛ

Архимандрит мр. Евсевије Меанџија пише: Прошло је скоро хиљаду година од Великог раскола (1054) и сви богословски проблеми који су тада били узрок Великог раскола и дан данас су акутелни, с тиме што су кроз векове искрсле нове доктрине и учења у Римској цркви, које су супротне одлукама Васељенских сабора и предању Православне цркве. Иако су Папа Павле VI (1897-1978) и васељенски Патријарх Атинагора (1886-1972) међусобно укинули анатеме током Другог ватиканског сабора 7. Децембра 1965. године ипак није дошло до Евхаристијског јединства двеју Цркава због великих богословских разлика, а једна је и кориштење бесквасног хлеба (азима=хостија) на Литургији који је био и један од главних разлога Великог раскола 1054. године.
Ово напомињемо зато што није могуће изједначити дијалог и молитвено и литургијско јединство. Дијалог, разговор или расправа представља вођење писменог или усменог аргументованог разговора и противразговора између две или више особа. Његова супротност је монолог, разговор једне особе са или против себе самог (пре свега код драме). Сваки тренутак земаљског живота погодан је за покајање.
Седиште Католичке Цркве је Ватикан. Након Великог раскола Цариградска патријаршија је, као друга по части иза Рима, преузела на себе првенство части међу осталим помесим православним црквама и од тада се цариградски васељенски патријарх сматра за првог међу једнаким православним поглаварима и има првенство части међу патријарсима Православној цркви.
Процењује се да данас у свету има око 300 милиона православних верника и око 1,25 милијарде католика. Однос је око 4:1 у корист католика. Морамо поменути, наравно и око 800 милиона протестаната.

редовни професор, др Младен Печујлија
Факултет техничких наука, Нови Сад

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име