Цео свет па и наше друштво суочава се са порастом насиља.

Суђење Исусу Христу пред Иродом – фресма манастир Ставроникита, Света Гора

Како физичког, тако и вербалног. Неспособност и немоћ (одсуство љубави) да се ставови и разлике у ставовима артикулишу на примерен начин: пажљивим слушањем и пажљивим одабиром речи, резултира потребом да се физичком силом неистомишљеници (ближњи) приволе да мисле и понашају се на начин који мислимо да треба. Или чак да се физички униште. Исто важи и за начин присиле различитих да буду исти. То ствара лажан осећај мира ономе који сили прибегава и често. Насилници често говоре да сили прибегавају из љубави.

Др Младен Печујлија: У СВОМ ВРЕМЕНУ НА ПРВОМ СПРАТУ ИЛИ У ВЕЧНОСТИ ГОРЊЕ СОБЕ?

Потпуно је (не)јасно како различитост може да створи осећај УГРОЖЕНОСТИ и како је различитост извор СТРЕСА.

Физичко насиље као наставак било које врсте дијалога ствара осећај угрожености код обе стране у дијалогу. Осећај угрожености представља стање СТРЕСА. У стању СТРЕСА човек реагује БЕГОМ, УКОЧЕНОШЋУ или БОРБОМ.

Ово су редови Јеванђеља по Јовану:

Исус му одговори: Ја говорих јавно свијету; ја свагда учих у синагоги и у храму, гдје се увијек скупљају Јудејци, и ништа у тајности не говорих. Што питаш мене? Питај оне који су слушали шта им говорих; ето, они знају шта ја говорих. А кад он ово рече, један од слугу који стајаху ондје удари Исусу шамар и рече: Зар тако одговараш првосвештенику? Исус му одговори: Ако зло рекох, докажи да је зло; ако ли добро, зашто ме бијеш? (Јован. 18, 20-23)

Исус Христос, Син Божији јасно нуди ИСТИНУ, ПУТ и ЖИВОТ а не БЕГ, УКОЧЕНОСТ или БОРБУ.

Након медијске антицрквене хајке НАПАДНУТ СВЕШТЕНИК У НОВОСАДСКОМ НАСЕЉУ ЛИМАН!

Ава Јустин Поповић је јасно рекао да је сваки Храм парче неба на земљи. Надајмо се да наше друштво у целини и верни и неверни могу да схвате и прихвате ове речи ИСТИНЕ.

Исто тако остаје нам НАДА да цело наше друштво може да прихвати и ове речи ИСТИНЕ:

Или не знате да је тијело ваше храм Светога Духа који је у вама, којега имате од Бога и нисте своји? Јер сте купљени скупо. Прославите, дакле, Бога тијелом својим и духом својим, јер су Божији. (1 Кор. 6, 19-20)

Сви ми, сваки човек, купљен је скупо.

редовни професор, др Младен Печујлија

Факултет Техничких Наука Нови Сад

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име