Стрес који доживљавамо често је последица неприлагођености на промењене или нове околности у различитим сферама живота.

Без обзира на наше искуство и године живота, свако од нас се нађе у ситуацијама које није планирао или за које је мислио да ће бити другачије. Школа, посао, живот удвоје, долазак деце, промењене друштвене и глобалне околности, време кризе или развој технологије неки су од догађаја који са собом носе много неизвесности и утичу на нас. Поред тога, животни пут није равна линија, већ кривудава путања, с много, већих или мањих, успона и падова, наизглед безизлазних ситуација и проналажења решења које нас чине задовољнијим и самопоузданијим.

Блокирани у ригидном ставу

Отвореност за нове или различите идеје омогућавa нам да се прилагодимо променљивом окружењу, јер нисмо блокирани у ригидном ставу уобичајених решења. Под психолошком флексибилношћу подразумевамо да је особа способна да препозна новонастале промене, да схвата да треба да се прилагођава различитим ситуационим захтевима, мења начин размишљања и понашања. Осим тога, свесна је општеприхваћених вредности како не би скренула на странпутицу, односно прибегла неким друштвено неприхватљивим решењима. У многим облицима психопатологије нема флексибилности.

Ригидни и нетолерантни људи неспособни су да сагледају туђе мишљење, чиме ограничавају и себе и околину. Ко то препозна као лошу особину код себе може самостално реаговати. Неки то не увиђају.

И друштво може патити од затворених ставова који не дозвољавају напредак или рационалну промену. Недостатак дијалога додатно поларизује друштво, а људи не могу да чују различите аргументе и промене своје мишљење. Разговор и сучељавање мишљења су основне методе за поимање неке друге перспективе, јер не опажамо сви једнако исте ствари.

Они који су флексибилни уживају у бројним преокретима, нејасноћама и неизвесности. Често и боље пролазе у животу, а сигурно безболније доживљавају неуспех и пад. Свесни да је живот пун неизвесности, ове особе су спремније да ризикују. Самопоуздање су стекли из претходних проблематичних ситуација, али и грешака које су превазишли.

Тешко је променити мишљење и залагати се за нешто друго. Јавне личности често су под ударом критике због промене мишљења, али та промена може бити на добробит целог друштва. С друге стране, појединци су склони да се држе свог мишљења и става, иако је очигледно да им не доноси ни корист ни задовољство, често због тога јер мисле да би се њихова промена доживљавала као слабост.

Да би човек постао флексибилнији, морао би озбиљно да се запита: да ли могу да сагледам проблем из друге перспективе, могу ли да покушам да решим проблем на други начин? Или да ли могу да се ставим у улогу друге особе и покушам да схватим зашто она другачије размишља и како можемо доћи до неког заједничког решења? Нажалост, понекад је то немогуће, али у већини случајева дијалог и толеранција су благотворни.

На срећу, флексибилност и отвореност ума је свестан избор и може се усавршавати. На почетку, потребно је да се посветимо садашњем тренутку и да не проживљавамо у мислима прошле догађаје, обично негативне. Покушајмо да се фокусирамо на оно што је било добро. Није добро ни превише размишљати о будућности јер изазива анксиозност, поготову ако се мисли да нешто може да крене по злу. Могуће је да се то и заиста догоди, али је важно да се потрудимо да избегнемо лош исход, колико год је то у нашој моћи.

Важно је да се заиста саслуша друга страна, сагледа угао који не видимо, али при томе не треба да се ни са ким о томе убеђујемо, дискутујемо. Битно је и бити радознао, запитати се шта из тога можемо да научимо или бар учинимо ситуацију пријатнијом, уколико је могуће.

Поређење – лоша особина

Савет је и да се истражују нове ствари. Данас је готово свака информација доступна путем паметних телефона. Зато треба наћи област која ће нас заокупити, ваља стећи неку нову вештину, читати и упознавати нове људе и то у сваком животном добу, уколико здравље и друге околности дозвољавају.

Поређење с другима је лоша особина која није пут ни за срећу ни задовољство јер изазива завист, нарочито кад смо упознати само с делом слике. Отвореног духа и ума свако може да процењује шта му више одговара. То води ка промени, без које стагнирамо.

 

 

 

Политика

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име