Један од начина како родитељи могу јако оштетити своју децу је да се много више фокусирају на то да им деца буду ДОБРА, уместо да им деца буду ДОБРО. Највећа последица тог типа васпитања је да ће свако иоле паметно дете у једном тренутку укачити чињеницу да се љубав, пажња и дивљење од родитеља добијају САМО уколико све ураде онако како треба и ако они немају ниједну једину ману.
Двадесет година касније те особе ће бити чврсто убеђене да ако успеју да буду савршене и све ствари успеју да одраде савршено да онда и заслужују да буду безбедне и вољене.

Што не би било толико страшно да ико може бити савршен и да постоји ико ко све ради савршено. А с обзиром да таквих нема, нити је било нити ће бити. Та деца сада већ људи ће се јако намучити у животу.

Најпре борећи се са ненормалном анксиозношћу да ли ће успети да буду савршени и да ли ће све испасти како треба па са огромним бесом према себи у тренутку када то не успеју, а нико не успева заувек и са последичном депресијом касније када већ то увелико нису успели…јер наравно ко их и може волети такве никакве несавршене…
Боји начин родитељства је следећи.

„Волим те јако…
Поносан сам што си наш…
И наравно да заслужујеш сва људска права…
Ово не смеш да радиш да не би угрозио себе или некога другог…
А ово су пожељне активности ако желиш да имаш бољи живот…
И ја сам увек ту за тебе јер види под један…“

Наравно…

Савршени родитељи не постоје. Односно постоје, само још увек немају децу.
Али опет…ако некако хоћемо променити Свет. Можда би најбоље било да прво научимо како да волимо своју Породицу.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име