Ако је по нечему нажалост познат овај простор то су породичне свађе око наследства. И није било месеца у мојој каријери да неко није дошао на терапију управо због тога.
Повређен до сржи. Због ножа у срцу дубоко забијеног од стране најближих.
И дуго сам размишљао зашто је то тако. По мом мишљењу, верујем да је узрок на првом месту једно огромно и свеобухватно сиромаштво, јер ако ви у овој земљи можете за годину дана зарадити пет хиљада еура а имовина коју можете наследити вреди сто хиљада, позорница је сасвим лепо постављена за отимање најниже људске побуде. И након тога огроман бол и јед.

На другом месту је мањак јасне транспарентне и поштене комуникације у породицама, које причају о свему осим о најважнијим стварима и не праве заједничке породичне планове у којима ће свима бити подједнако добро. А на трећем затуцане и примитивне заоставштине из прошлости о томе шта и како треба да се ради преношене са колена на колено. Типа женска деца не треба да добију ништа, јер она ионако одлазе у туђу кућу или школује се само најстарији. И то је једноставно тако.

Што је нека породица примитивнија, што су њени чланови себичнији што се мање истински воле и што више има да се дели, то ће се горе и посвађати. И тога треба бити свестан. И када наше породице дођу на ред по мени је решење сасвим једноставно.
Стари треба да мисле о томе на време, док су још у снази да васпитају своју децу у складу са правим вредностима и да се посвете томе да науче своју децу да пецају уместо што ће им оставити не знам какву рибу која ће се појести за један или за неколико дана. Да потпуно отворено поделе све што имају АПСОЛУТНО ПОШТЕНО на два или више потпуно једнаких делова. А млади да упорним и мукотрпним радом на себи уведу себе у позицију да им није једина шанса да дођу до доброг живота нечија смрт. И да се сви заједно некако запитамо шта нам је то заиста најважније у животу.
Једна од најизразитијих карактеристика сиромаштва је мишљење да је новац вреднији од времена. А шта је време спрам Породице?

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име