Суштина благостања у животу је у томе да мукотрпним радом на себи и мудрим изборима у круцијалним животним тренуцима доведемо себе у позицију да су тренутни избори који су пред нама лаки и једноставни. Такви да које год да изаберемо биће нам добро. Јасно вам је да није никакав проблем одлучити на ком мору ћете потрошити новац који сте зарадили својим знањем са особом коју волите и са којом је сваки тренутак чаробан. Суштински проблем психотерапије је у томе што се често људи који дођу на њу већ увелико налазе само пред лошим изборима. Таквим да који год да изаберу биће лоше.

Јасно је да избор трафике коју ћемо опљачкати у апстиненцијалној кризи да бисмо вратили дуг зеленашима, након што нас је оставила девојка за коју су се сви крстили што смо с њом и након отказа са посла који ионако не подносимо и на коме смо лако замењиви и понижено плаћени неће пресудно поправити наш положај.

Зато је и време пресудан фактор. И нема чаробних штапића, али је увек могуће.
Поскочити на зелену грану, па полако кренути у добром смеру, корак по корак…
Ни Рим није изграђен за дан. Па и Месију је било потребно 17 година и 114 дана да постане звезда преко ноћи. Па сад може насмешен на тенане да разматра понуде заинтересованих тимова. Пут је вазда исти. Рад на себи, све док игра не постане лака.
И мудри избори међу понуђеним опцијама у неком тренутку. Све док све понуђене опције не постану добре. Суштина успеха у животу је у томе да дугогодошњим избегавањем на око привлачних странпутица и сталним фокусирањем на дугорочни хедонизам дођемо у животну позицију да нам је сасвим лако и једноставно да будемо срећни и да смо вала и заслужили да у тој срећи уживамо. Најважнија интервенција на психотерапији је освестити разлику између путовања и дестинације, и схватити ко је ту за кога одговоран и ко је старији. Уосталом… Па ко не жели да буде срећан?
Право питање је ко је спреман да уради све оно што је уз пут и потребно урадити да би стигао тамо где се запутио. Срећа је стога увек ствар Путовања. Дестинација ту више дође као медаља за труд.

Обична Вишња на Шлагу.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име