И још једном исто питање: Како се разбољевамо? Нисмо ли ипак “главни кривци” ми сами? Савремена психосоматска медицина, настала у Америци почетком XX века, али добро позната и најстаријим лекарима – од кинеског непознатог лекара две хиљаде пре Христа који је оставио запис: Туга и брига разбољевају човека, и Хипократа у Грчкој до наших дана – многоструко потврђује давнашње наслућивање, не само лекара, већ и значајних философа и, нарочито, религиозних мислилаца свих религија света (монотеистичке нарочито) да су “грех, болест и смрт сабласти које је човек сам створио”. О томе данас истински брине психо-неуро-ендокрино-имунологија.

А оздрављење од болести, и оних најтежих, тзв. неизлечивих? Дух је увек био и остао онај моћни чинилац који чини “чуда”, позната и данас, нарочито у онкологији. Амерички онколог Берни Зигел, у својој књизи Медицина, љубав и чудо саопштава о потпуном излечењу случајева рака са метастазама. Како је то могуће, свако ће се упитати. Само истинском метанојом (преумљењем).

О још увек загонетном процесу самолечења (у психотерапији самоанализе) није много писано. Излечења тешких болести Духом, не мора да значе одбацивање сваког другог лечења (медикаменти, зрачење, алтернатива и традиционална медицина), али нагласак је на духовном излечењу, без кога и најсавременија друга терапија нема успеха. Зато је занимљивије самолечење, без икаквих других утицаја споља, до оног јединог, унутарњег, духовног. Овај спонтани процес лечења често се одиграва несвесно, што не значи да Дух и тада није благотворно присутан. Постоји мишљење, а и уверење лекара да је много болести у нашем организму (остајемо при томе да је човек болесно биће) које настају и нестају спонтано, а да ми о њима никада ништа не сазнамо. Али и у таквим случајевима спонтаног разбољевања и спонтаног оздрављења није неважно да ли смо свесно ил несвесно (боље свесно) неговали и однеговали “религиозног човека” у себи (као сталног архетипа свих људи на земљи).

 

 

 

 

ordinacija

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име