Поводом ванредне ситуације изазване пандемијом коронавируса, према новим државним мерама које су ступиле на снагу, одлука Владе је да се затворе све богомоље (храмови, порте и пратећи објекти Црквених јединица и манастири) за јавно окупљање, са изузетком “малих вјенчања“ (тренутно свештеник младенци и свједоци, дакле до 5 особа) и сахране (тренутно до 10 особа), уз поштовање актуелних прописа растојања (4 квадратна метра по особи).

На основу препоруке Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве и донетих мера Владе Аустралије, позивамо наше вернике да се придржавају прописаних државних мера, које имају за циљ спречавање ширења корона вируса.

Прилагођавајући се ванредним околностима у којима се налазимо, наша Црква ће наставити свој Светотајински живот и своју мисију, не престајући да води бригу о повереној јој пастви.

Богослужења се неће прекидати, али у складу са донетим мерама, Свету Литургију ће служити сам свештеник иза затворених врата.

Док су на снази ванредне околности због којих су верници ускраћени да присуствују богослужењима, одређени делови недељне Свете Литургије, биће преношени уживо преко званичне фејсбук странице Митрополије, као израз молитвене бриге, утехе и подршке за верне.

За све недоумице или духовне потребе (укључујући и Свете Тајне), верници се могу обратити својим парохијским свештеницима. Уколико су им потребни: освећена водица, нафора, свеће, брикети и тамјан, нека се посаветују са својим парохом како, да оно што им је потребно, преузму или да им буде достављено. Такође, пожељно је да им доставе списак имена, која ће се помињати на Светим Литургијама.

Користимо ову прилику да позовемо све наше вернике, да са смирењем прихвате ове ванредне околности у којима се налазимо, свесни изазова са којим се суочавамо, искористимо овај период на духовно узрастање у молитви и вежбање у врлини, те у духу Часнога поста преиспитамо себе где смо као хришћани, умножавајући при том дела љубави према ближњима.

Нека охрабрени вером и надом у силу, моћ и љубав Богочовека Христа који је победио смрт, спремајући се да достојни дочекамо празник Васкрсења Христовог, умножимо наше молитве за цео свет а особито за оне који су оболели и оне који о њима брину.

Са очинском љубављу,

+ Еп. С И Л У А Н

Епископ аустралијско-новозеландски

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име