Руски књижевни класик Фјодор Михаилович Достојевски /1821-1881/, према многим критичарима један од највећих писаца свих времена, преминуо је на данашњи дан 1881. године.

Достојевски је хапшен као учесник утопијско-социјалистичког кружока Михаила Васиљевича Петрашевског Буташевича и осуђен на смрт 1849. године, али је казна замијењена прогонством у Сибир, гдје је провео 10 година.

Његова рана дјела инспирисана су социјалним трагедијама малих људи.

Основне одлике његове литературе – понирање у подсвијест, трагање за коријенима људске трагике, феномен религије и веза човјека и Бога представљају главну преокупацију модерног романа, а на свјетску литературу утицао је више него иједан други писац.

Дубоко је, као нико ни прије ни послије њега, понирао у људску психу и расвјетљавао тајну људске природе.

Написао је романе: „Злочин и казна“, „Браћа Карамазови“, „Зли дуси“, „Младић“, „Коцкар“, „Идиот“, „Двојник“, „Неточка Незванова“ /недовршен/, „Записи из мртвог дома“ и „Село Степанчиково и његови житељи“.

Од приповједака је, између осталог, написао: „Бијеле ноћи“ и „Ујкин сан“, а бавио се и публицистиком /“Пишчев дневник“ и „Политички записи“/.

Достојевски је један од најутицајнијих писаца руске књижевности. Према ширини и значају утицаја, посебно у модернизму, био је свјетски писац у рангу Вилијема Шекспира и Мигела де Сервантеса.

Реализам Достојевског представља својеврсни прелаз ка модернизму јер његово стварање управо у епохи модернизма постаје нека врста узора начина писања.

Утемељивач је психолошког романа, а, према многима, и претеча егзистенцијализма.

Велики дио живота био је у лошој Финансијској ситуацији, а морао је да издржава и породицу преминулог брата.

Достојевски је често био депресиван, коцкао се и стално враћао дугове.

Једно од најпознатијих дјела Достојевског „Злочин и казна“ написано је у рекордно кратком року и брзо објављено како би писац успио да врати коцкарске дугове, а пошто их је отплатио поново је остао без новца.

Тај роман је Достојевском донио славу, али га није спасио биједе.

Издавач га је уцјењивао и нудио 3.000 рубаља за право да издаје његова дјела, али уз обавезу да напише још један роман.

Немајући избора, Достојевски је пристао. У исто вријеме је написао и књигу „Коцкар“ због уговора са својим издавачем.

За вријеме српско-турског рата /1876-1877/ више пута је писао о Србији и Црној Гори и добровољцима.

Преминуо је 9. фебруара 1881. године у Санкт Петербургу од посљедица крварења узрокованог епилептичним нападом. Послије два дана, његово тијело је испратила на гробље безбројна маса народа, монаштва и свештенства.

Сахрањен је на гробљу Тихвин, при Манастиру Александра Невског. Процјењује се да је 40.000 људи присуствовало сахрани овог књижевног великана.

Срна

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име