Kада Србијом путујете возећи поред или пловећи Дунавом, успут вас, са обала, поздравља шест величанствених тврђава.

Од праисторије до данас, Дунав је био и остао једна од најзначајнихиј европских река. На свом току кроз Србију, који је дуг 588 км, Дунав се протеже од тромеђе Србије, Мађарске и Хрватске до ушћа Тимока, на тромеђи Србије, Бугарске и Румуније.

Дунав је био једна од најсталнијих граница Римског царства, а на његовим обалама су своја села и градове градили и Kелти и Турци и Аустроугари. Сви ови народи за собом су оставили трагове које Дунав и данас чува, а највише прича крију достојанствене даме на његовим обалама – тврђаве.

1. БАЧ
Најбољи тренутак да неко стигне у Бач, административно срце истоимене општине Јужнобашког округа, јесте лепи сунчан сумрак ли неко свитање. Тад путник не зна да ли је залутао у неки бајку сплетом срећних прилика јер му се пред очима меша златна боја пешчаних дина заосталих за Панонсим морем, златасто румена што допире од Тврђаве, са пурпуром неба чију ширину мало који град достиже.

2. ПЕТРОВАРАДИНСKА ТВРЂАВА
На Петроварадинскиј стени достојанствено стоји тврђава која дубоко испод површине земље крије узбудљиве приче и, вековима старе, легенде.

3. KАЛЕМЕГДАНСKА ТВРЂАВА
„Шетња“ брегом за размишљање и војевање..

4. СМЕДЕРЕВСKА ТВРЂАВА
На месту где се малена река Језава улива у велики и моћни Дунав, тамо где дувају снажне кошаве и земља се спаја с небом у необичној лепоти уз шум реке, налази се монументални град деспота Ђурђа Бранковића и деспотице Јерине.

5. РАМ
Многе културе су вековима проналазиле своје уточиште у малом српском месту на Дунаву – Раму. А ево и које све приче су остале за њима…

6. ГОЛУБАЧKА ТВРЂАВА
Сазнајте ко је све кроз историју освајао и присвајао величанствену Голубачку тврђаву, а које легенде Голупчани радо препричавају.

 

 

Национална географија

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име